Apolitični

Trogir okupan ljepotom i gostima

Utkao se između kopna i poluotoka Čiova, a i sam leži na otočiću, te svoju specifičnost duguje kiparskom umijeću na kamenu. To je Trogir.
Trogir, grad okupan ljepotom, što su prepoznali i turisti, grad koji je u prošlosti bio jedan od najvećih kulturnih središta Dalmacije, te je zbog svoje ljepote i vrijednosti i UNESCO uvrstio staru gradsku jezgru Trogira u popis svjetske baštine. Šetnja ulicama Trogira je poput putovanja u prošlost, u vrijeme Grka, Rimljana te Mlečana. Trogirani i gosti ovog grada često se vraćaju u ta prošla vremena zahvaljujući dobro organiziranom kulturno-umjetničkom programu koje tijekom ljeta, uz potporu grada, priređuje Turistička zajednica. Središnji trg u Trogiru je mjesto kulturnih zbivanja, šetnica, prostor za upoznavanje i fotografiranje, to je jezgra grada koju sačinjava još i crkva sv. Barbare (najstarija sačuvana crkva, minijaturna bazilika, restaurirana u XI. stoljeću), crkva sv. Petra (pripadala je istoimenom ženskom samostanu), Dominikanski samostan sv. Dominika te Benediktinski samostan sv. Nikole s muzejom Kairosom.

Trogir okupan ljepotom i gostima


Lipanj je mjesec koji donosi početak najtoplijeg godišnjeg doba, započinje i glavna turistička sezona, a ovaj svjetski poznati turističko-povijesni grad posjećuju turisti iz cijeloga svijeta. Ljeto u Trogiru donosi klape, glumačke nastupe, festival posvećen svom slavuju Vinku Coci, izložbe i predstave, ljetne kulturno – umjetničke manifestacije i još štošta drugoga.
Upravo o tome smo razgovarali s prvim čovjekom Trogira, gradonačelnikom Anton Stipčićem koji je sretan što predstavlja ovaj povijesni i turistički biser Hrvatske, koji će kako kaže i ove godine polučiti odlične turističke rezultate. Nadanja potvrđuje  informacijama iz turističke zajednice i agencija koji dovode prvenstveno strane goste na područje Jadrana, a takvih je nemali broj koji su željeli  najbolji turistički odmor provesti u Dalmaciji poglavito u Trogiru.
Ako već ne možete sami posjetiti Trogir, predlažemo da pogledate u videu zbog čega Trogir grad okupan ljepotom i – gostima.


Video: Teo Peričić