Apolitični

Trogir – grad turizma, ljepote i kulture

Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. stoljeću pr.Kr. U srednjoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama te umjetničkim zbirkama s brojnim remek djelima. Ulazak u sakralne objekte otkriva neke manje i više poznate detalje iz povijesti. Trogir je jedan od gradova, koje je najbolje posjetiti uz stručno vodstvo turističkog vodiča, van glavne sezone i turističke gužve.

No zato su gužve prisutne u srcu turističke sezone kroz srpanj i kolovoz mjesec kada se odvija glavni dio trogirskog ljeta. Trogirsko kulturno ljeto s atraktivnim sadržajem puni stupce medija, a bilježi i veći porast dolaska gostiju u UNESCO-v grad i na njegovo područje. Direktorica turističke zajednice grada Trogira Negoslava Špika upravo nam i potvrđuje kako ovogodišnja turistička sezona na području grada bilježi porast i preko 10% što je jako dobro obzirom na cijelo okruženje, ekonomsku i gospodarsku krizu življenja. Ističe kako je to rezultat ulaganja u dodatne turističke sadržaje, projekte, a i nedavno je otvorena nova marina u Trogiru. Klape, KUD-ovi, izložbe slika, glazbene manifestacije, narodni običaji kroz povijesna prikazanja, večeri poezije trogirskih pjesnika, promocije i predstave dio su kulturnog i glazbenog izričaja kazuje direktorica Špika te se nada kako će lijepo vrijeme u rujnu i listopadu dodatno napuniti već započetu rezervaciju hotela i hostela na trogirskom području. Trogir se za ovakve želje pripremio kulturno, sadržajno s ponudom i kvalitetom zaključuje naša sugovornica.

I dok pišemo ovaj tekst u Trogiru su završne pripreme za novu glazbenu manifestaciju, festival “Slavuji Kamerlenga – Vinko Coce Trogir”. Riječ je o festivalu dalmatinske pjesme natjecateljskog karaktera u kojem će se sve izabrane skladbe temeljiti na izvorištima dalmatinskog, mediteranskog, kao zabavna pjesma ili kao pjesma slobodno glazbenog oblika na hrvatskom književnom jeziku ili dijalektu Dalmacije, odnosno trogirske cakavice. Festival se održava u čast trogirskom slavuju Vinku Coci u posebnom ambijentu tvrđave Kamerlengo, simbolu Trogira, na čijoj je pozornici Vinko rado nastupao i koja mu je bila najdraža od svih. Možda će se upravo iz festivala “Slavuji Kamerlenga – Vinko Coce” iznijedriti i neki novi slavuj u Trogiru i Dalmaciji, tipičnog melosa i cantinette koja je bila primjerena Vinkovome glasu. Festival započinje u 21.00.

Na kraju dodajmo i jednu od brojnih zanimljivosti ovog lijepog grada. U Trogiru je 1271. otvorena prva ljekarna u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože. Izvorni dokument koji to potvrđuje je u privatnoj zbirci, a kopija u trogirskom muzeju. Stari dio grada Trogira uvršten je na UNESCO-v popis Spomenika svjetske kulturne baštine.

Izvor: TZ Trogir

Više na: www.exploringdalmatia.com
D. Šabić, mag.nov.