Apolitični

TRILJ – gdje Cetina ljubi nebo (2. dio)

MUZEJ TRILJSKOG KRAJA


Zaštićeno pokretno kulturno dobro
Muzej triljskog kraja prikuplja, istražuje, čuva i dokumentira kulturnu baštinu s područja Trilja prezentiranu kroz arheološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i numizmatičku zbirku. Arheološka zbirka podijeljena je prema kronološkom kriteriju u odjele – Prapovijest, Antika i Srednji vijek.

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE I UTVRDA NUTJAK


Zaštićeno nepokretno kulturno dobro
Utvrda Nutjak nalazi se oko 3 km nizvodno od Trilja. Podignuta je na litici iznad desne obale rijeke Cetine krajem 15. st. Glavni ulaz u tvrđavu nalazi se na zapadnom bedemu koji je djelomično sačuvan u dužini od oko 7 m i visini od 4 m. Unutar tvrđave otkriveno je manje dvorište, niz objekata i prostorija čija namjena nije još određena. Cijelim sklopom dominira velika kružna kula, zidana od djelomično obrađenih kamenih blokova vezanih žbukom, s dva lica ziđa i ispunom od manjeg kamena i žbuke. Na terasama južno od kule nalaze se temeljni ostatci drugih objekata, a sjeverozapadno pruža se prilazni put.

TVRĐAVA ČAČVINA I CRKVA SVIH SVETIH ISPOD TVRĐAVE – ČAČVINA

Zaštićeno nepokretno kulturno dobro
Tvrđava je sagrađena na uzvisini sjevernoistočno od Trilja za nadzor jedne od najvažnijih komunikacija koja vodi kroz unutrašnjost Dalmacije još od prapovijesti. Tvrđavu čine dvije kule povezane izduženim dvorištem. Istočna kula je veća i bolje sačuvana, izvana je nepravilnog okruglog tlocrta, a iznutra je osmerokutna sa sačuvanim bunarom. Zapadna kula manja je i lošije sačuvana. Utvrđeni su arheološki nalazi od kasne antike do početka 18. st., s naglaskom na kasni srednji vijek. Pod tvrđavom nalazi se stara župna crkva sa zvonikom na pročelju, građena u 18. st.

Piše i foto dir.TZ Trilj Andrijana Ivković