Apolitični

Trikovima protiv bacanja hrane, provjerite koji je realni rok trajanja hrane i pića

Krumpir se smežurao, hladno prešano ulje se zamutilo, a jajima je prošao rok trajanja. Mora li baš sva takva hrana ići ravno u smeće? Stručnjaci odgovaraju negativno.

Od smežuranog krumpira možete napraviti pire, ulje je vjerojatno bilo izloženo niskoj temperaturi i još uvijek je dobro za korištenje, a jaja i dalje jestiva kada se termički obrade, kažu članovi jednoga potrošačkog centra u sjevernoj Njemačkoj.

Kada je riječ o čuvanju kruha, njemačka udruga koja djeluje pod nazivom “Predobro za kantu za smeće!” predlaže zamrzavanje…

Centar je sastavio popis od 30 namirnica.

Centar “Predobro za kantu za smeće!” naveo je podatke o roku trajanja za još neke namirnice: neotvoreno pivo traje 4 mjeseca, smeđi šećer traje neograničeno ako je uskladišten na suhom i tamnom mjestu, čokolada traje godinu dana od datuma proizvodnja, neotvorena mljevena kava traje 2 godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena instant kava traje do dvije godine, a otvorena do mjesec dana, neotvorena mineralna i gazirana pića traju tri mjeseca od datuma “najbolje upotrijebiti do”, a otvorena se ne kvare, ali gube okus, tjestenina traje 12 mjeseci.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay