Apolitični

Trijumf Matije Dedića u ZKM-u!

Od koncerta koji je rasprodan dva tjedna uoči najavljenog termina očekivalo se mnogo. I Matija Dedić je u prepunom Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) ispunio sva očekivanja. Poveo je publiku na ono rijetko putovanje koje svi priželjkujemo, ispunjeno savršenom jednostavnošću, strašću, emocijom i naposljetku, dozom dječje zaigranosti koja nam je katkada svima potrebna. Od uvodnog prizora – Glembajevih do završnog Razgovora s konobarom, Matija je na najljepši i najčišći način odao počast umjetnosti svog oca. Briljantno je svirao, pa ga je publika snažnim pljeskom na pozornicu vraćala 5 puta!
„Dida moj” zazvučala je poput radosnog dječaka koji trči svom ocu u zagrljaj, a „Tvoje nježne godine” je Dedić junior izveo kao Joe Cocker, a „With a little help from my friends”: mirnu, harmoničnu i relativno pitku pjesmu pretvorio je u frajersku zafrkanciju noćnog ćuka, odnosno socijalnog leptirića koji se sa svime odlično zabavlja, pa tako i s mladim damama i njihovim nježnim godinama, kao i s konobarima u Razgovoru s konobarom. Sličan je tretman dobila „Sve što znaš o meni”, s malo ragtimea prebačena je u drugi kontekst smjelog igranja kod upoznavanja dvoje ljudi željnih druženja. „Kući pored mora” maknuta je zlokobnost, no zahvaljujući Matijinoj sposobnosti muziciranja nije prešla u laku ili predvidljivu kategoriju. (Zoran Tučkar/Muzika.hr)

 

Matijin trijumf u ZKM-u stiže uoči Porina, glazbene nagrade za koju je Dedić za albume „Matija svira Arsena” i „Jazzy Bach” (suradnja s Darkom Jurkovićem Charliejem) nominiran u čak sedam kategorija, među kojima i u prestižnoj – za Album godine.
Svi koji nisu uspjeli osigurati svoje mjesto u ZKM-u Matiju će imati priliku slušati i ovog ljeta, 4. srpnja na pozornici Scene Amadeo – atrij Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (Demetrova 1).

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: aquarius-records.com
D. Šabić, mag. nov.