Apolitični

Trijumf jednog od najupečatljivijih izdanja Exita do sada

Nakon četiri dana i noći završen je EXIT festival, kroz čije je ulaze od 7. do 10. srpnja prošlo više od 200.000 posjetitelja. Fantastični koncerti, impresivni DJ setovi i rijetko viđena energija kojom su isijavali i publika i headlineri, poput velikih Nicka Cavea i Calvina Harrisa, podigli su ljestvicu festivalskog doživljaja koju s Petrovaradinske tvrđave nose fanovi iz preko 100 zemalja svijeta. EXIT je produkcijski i žanrovski napravio nekoliko koraka naprijed, što se jasno vidjelo na najvećim festivalskim pozornicama i zonama

Tijekom četiri festivalske večeri Petrovaradinskom tvrđavom hodalo je i plesalo oko 200.000 članova EXIT plemena, uz više od 1.000 izvođača koji su nastupali na preko 40 festivalskih pozornica i zona. Energetski nabijena Glavna scena varirala je od najintenzivnijih emocija, oda ljubavi i tragedije koje je donio jedan jedini Nick Cave sa svojim Bad Seedsima, zatim spektakla najtraženijeg producenta i DJ-a današnjice Calvina Harrisa, vatrene hip hop dive Iggy Azalea, hitmakera Afrojacka, Jaxa Jonesa, Aloka, Joela Corryja i najžešćeg gitarskog zvuka brazilske senzacije Sepultura, finskog Blind Channela i alternativnog bjeloruskog sastava Molchat Doma. Četvrte večeri EXIT festival donio je još jedan antologijski moment – Anu Đurić Konstraktu kao prvu domaću headlinericu Main Stagea u povijesti festivala.

Hram najkvalitetnijeg elektronskog zvuka, mts Dance Arena, okupila je velikane današnjice, kao što su Boris Brejcha, Stephan Bodzin, Adam Beyer, ARTBAT, Honey Dijon, Maceo Plex, Blond:Ish, Anfisa Letyago, Reinier Zonneveld, Monolink, Satori, Denis Sulta, Mathame, a svi su do ranih jutarnjih sati razmjenjivali energiju i ritam s tradicionalno najmnogobrojnijom publikom ove pozornice. Visa Fusion Stage donio je, kako samo ime kaže, fuziju žanrova, novih i starih generacija, domaćih i regionalnih izvođača poput bendova Paraf, Joker Out, Brkovi, Artan Lili i Orthodox Celts i jakih internacionalnih imena među kojima Marky Ramone i Noisia.

Spiritualna i duhovna strana festivala ojačana je već u srijedu na generalnoj probi mts Dance Arene, a utvrđena na novoj, većoj lokaciji Pachamama bine, uz melodije glazbe nove svjesnosti, tradicionalnih zvukova Balkana i pogled na Dunav, čitav Novi Sad, najljepše zalaske sunca i noći, uz poruke mira, empatije, ljubavi, solidarnosti i zajedništva postavljenih širom Petrovaradinske tvrđave.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: EXIT