Apolitični

Tri dana događanja u Omišu: Osnovna glazbena škola Lovro pl. Matačić slavi 26. rođendan

 

Tri dana događanja u Omišu: Osnovna glazbena škola Lovro pl. Matačić slavi 26. rođendan


Osim izložbe o slavnom hrvatskom skladatelju i dirigentu Lovri pl. Matačiću u programu proslave su koncerti učenika i učitelja te koncert Ansambla za suvremenu glazbu


Osnovna glazbena škola Lovro pl. Matačić u Omišu utemeljena je prije 26 godina, a obljetnicu će ove godine proslaviti bogatim koncertnim programom koji će trajati tri dana. Događanja počinju danas izložbom o Lovri pl. Matačiću u Galeriji AZ u Ilirskom sjemeništu Priko. Izložba počinje u 19 sati, a pola sata nakon toga u koncertno-kazališnoj dvorani „Mali princ“ na istoj adresi održat će se koncert učenika škole. U četvrtak je na rasporedu koncert Ansambla za suvremenu glazbu u 19 sati, a središnje događanje planirano je za petak.

– U 11 sati svečano će se otkriti natpisna ploča naše osnovne glazbene škole, a u 19 sati u dvorani „Mali princ“ održat će se koncert naših učitelja pod nazivom „Grad – to ste vi“. Sva događanja su besplatna, osim koncerta učitelja naše škole. Sredstva koja prikupimo od prodaje ulaznica namijenjena su projektu „Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“ – kaže Jasminko Šetka, ravnatelj Osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić.

Ulaznice po cijeni od 70 kuna mogu se kupiti u računovodstvu škole od 9 do 15 sati.

Ova škola osnovana je 1991. godine pri Centru za kulturu Omiš, a u rujnu 2015. postaje samostalna školska ustanova za osnovno glazbeno obrazovanje djece i mladih. Obrazovali su više od 1100 učenika od kojih je 42 izabralo glazbu za svoj životni put, a neki od njih danas rade kao učitelji u školi. Tijekom cijele godine organiziraju edukativne koncerte za najmlađe, a rade i s djecom s poteškoćama u razvoju.

– Za djecu vrtićke dobi i učenike prvih i drugih razreda osnovne škole organiziramo koncerte koji traju 30 do 40 minuta i kroz koje se djeca uče o glazbi i instrumentima. Jedna smo od rijetkih, ako ne i jedina, glazbena škola koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju. Imamo odličnu suradnju s udrugom Prijatelj i dva puta tjedno organiziramo radionice koje traju 45 minuta. Imamo tri grupe i odaziv je odličan, a nedavno su sudionici ovih radionica imali i svoj prvi nastup – pohvalio se Šetka.

Pozvani ste u grad na Cetini.