Apolitični

Trgovima i ulicama…!

Pjaca, Narodni trg

Sigurno će većina Vas, naši dragi čitatelji, pogoditi ime trga na slikama… Bez obzira gdje živite, ovo je jedan od prepoznatljivijih prostora sa razglednica grada Splita. Jeste li se ikad zapitali zašto ovaj trg ima baš taj čudan oblik? Ili zašto je toliko posjećen i poznat?
Narodni trg, popularnog nadimka Pjaca, nastao je širenjem grada zapadno od Željeznih vrata palače. Njegov oblik mijenjao se kroz povijest i danas je specifično izlomljen i položen ukoso, što ga čini jedinstvenim. Osunčan je jer je dužom stranom okrenut jugu, a njegove fasade su redom palače i građevine od velike važnosti za razna razdoblja povijesti gradnje.

 

˝Padanje˝ trga prema zapadu usmjerava prema jednom od najpoznatijih točaka u Splitu, rivi i moru. Nepravilnost oblika trga stvara mnoštvo zanimljivih prostora – uglova i uvučenih dijelova koji su udomili mnoge ugostiteljske objekte gdje svi rado borave.

Kako u Splitu svi putevi vode na rivu, tako i Pjaca neizbježno gubi svoju snagu i postaje više tranzicijski nego mjesto za boravak. No, za razliku od sudbine većine trgova gradova na moru – Pjaca ipak – živi. Žarišna je točka i skuplja prolaznike iz svih smjerova grada i opet ih raspršuje – čak osam ulica počinju, odnosno završavaju ovim trgom. Mjesto je susreta, a susret je glavni element i pokretač društva. Susret je okosnica društvenosti ljudi, a time prostor susreta postaje važan element u njihovoj svijesti.

Koliko ste puta ondje sreli nekog poznatog?

Više u kategoriji: arhitektura

M. Konstantinović, mag. ing. arh.