Apolitični

Treba li Hrvatska ukinuti covid-potvrde?

ANKETA

UKIDANJE covid-potvrda sve se ozbiljnije nameće kao tema u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Neke zemlje, poput Velike Britanije, već su objavile da ih ukidaju, kao i većinu mjera, dok druge, poput Izraela, ukidanje potvrda ozbiljno razmatraju.

Britanija ukida većinu mjera, uključujući covid-potvrde

Britanski premijer Boris Johnson najavio je da sljedeći tjedan ukida većinu restriktivnih mjera uvedenih radi suzbijanja inačice koronavirusa omikron u Engleskoj te da u ožujku planira ukinuti izolaciju za osobe pozitivne na virus.

Izrael pred ukidanjem covid-potvrda

O ukidanju covid-potvrda ozbiljno razmišljaju i u Izraelu, gdje je ministar financija Avigdor Liberman ustao protiv njihovog daljnjeg korištenja. Kazao je kako nemaju zdravstvene svrhe te da doprinose stvaranju panike. 

Inače, Cyrille Cohen, jedan od savjetnika izraelske vlade za pitanje cijepljenja i šef katedre za imunologiju na sveučilištu Bar Ilan, u jučerašnjem je razgovoru za UnHerd izjavio da su zelene propusnice u vremenu dominacije omikrona postale “irelevantne” te da očekuje njihovo skoro ukidanje.

“Kada je riječ o omikronu, ne vidimo praktički nikakvu razliku među cijepljenima i necijepljenima, i jedni i drugi se mogu zaraziti manje-više jednako”, rekao je.

Hrebak kaže da je na koalicijskom sastanku predložio ukidanje covid-potvrda u Hrvatskoj

“Čim vam je preko 50% zaraženih u testiranima, nema potrebe. Ja ću sada biti otvoren, uvijek govorim odgovorno, ali pokušavam uvijek govoriti zdravorazumski. Mi moramo razmišljati i o turističkoj sezoni. Nama sad treba da jednostavno ukinemo te covid-potvrde. One su trebale biti donesene kada su bile donesene, sad je vrijeme da se one ukinu, to sam predložio i na sastanku vladajuće koalicije”, rekao je Hrebak.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay