Apolitični

Travnjaci – održavanje zelenog tepiha…

Kako biste imali gust, zdrav i otporan travnjak, morate ga pravilno održavati. Samo lijepi i zeleni travnjak pružiti će vam zadovoljstvo boravka u vrtu. Redovita kosidba travnjaka, pravilno zalijevanje i dovoljno hranjivo tlo učinit će vaš travnjak dovoljno otpornim na bolesti i opterećenja prilikom hodanja po travnjaku.

Održavanje travnjaka
Osnovna pretpostavka je da ste sve prethodne radnje prilikom postavljanja travnjaka obavili stručno, jer samo tada možete očekivati dobre rezultate od njege travnjaka. Najosnovnija njega sastoji se od pravilnog košenja, zalijevanja i dohranjivanje. Ovisno o širini travnjaka uz cvjetne gredice i uske prolaze, osim standardne kosilice, koristit ćete i trimer. Budite oprezni prilikom šišanja trave sa trimerom u blizini drveća ili grmova s malim visećim granama zbog mogućih ozljeda. Izmjena lijepo njegovanog, zelenog travnjaka sa cvjetnim gredicama, drvećem i ukrasnim grmljem ublažit će monotoniju vrta. Samo travnjak ili samo živica tek će djelomično oživjeti vrt. U kombinaciji čine okolinu nalik onoj u prirodi.
Košenje travnjaka
Ubrzo nakon kosidbe, trava će potjerati nove izbojke i travnjak će s vremenom postajati gušći.
Visina reza ovisi ovrsti trave. Nikada nije dobro prenisko kositi travu, jer trava neće moći obnoviti nove izraste pa će biti znatno rjeđa. Ako ne kosite travu duže vrijeme, možete nakon toga kositi na polovicu dužine izrasle trave, ali nikako ne najkraće. Preporuka je kositi redovito i kositi na jednaku visinu. Kućni travnjaci se mogu kositi svakih 7-10 dana. Visina do koje se kosi trava iznosi do 5 cm na ukrasnim travnjacima (crvena vlasulja). Kućni travnjaci od običnog ljulja mogu se kositi na visinu 3-5 cm. Za vrijeme ljetnih vrućina, preporučuje se rjeđe kositi travnjake. Kosi se suh travnjak, premda kosilice mogu kositi i za vrijeme vlažnih dana, ali tada ostaju tragovi od kosilice u mekom tlu. Na tržištu ima mnogo vrsta i tipova kosilica. Koju ćete odabrati, ovisi o mnogo faktora. Bitno je da kosilica bude jednostavna za rukovanje i kapacitetom prikladna veličini vašeg travnjaka te da ne bude bučna. Ako koristite trimer za travu, preporuča se nositi zaštitne naočale, rukavice i čvrste cipele na vezanje. Prije početka košenja, pregledajte travnjak i pokupite predete kao što su štapovi, grane i kamenje. Trimer koristite prema uputama proizvođača.
Zalijevanje travnjaka
Zalijevanje travnjaka mora početi prije nego se zemlja sasuši. Zalijevanje travnjaka ne odvija se sa jakim neraspršenim mlazom jer se u tom slučaju voda skuplja na travnjaku. Zalijevati se mora raspršenim, sitnim kapljicama pa su za to najprikladniji vrtni raspršivači. Na tržištu ima mnogo različitih tipova raspršivača: kružni, pravokutni, pokretni. Koji od njih odabrati? Bitno je da odaberete prskalicu adekvatnu veličini površine vašeg travnjaka. Većinu travnjaka treba zalijevati kada god je tlo suho bez obzira na godišnje doba.

D. Šabić