Apolitični

Tramvaj zvan čežnja osvanut će na Sustipanu 22. srpnja

Balet „Tramvaj zvan čežnja” kazališni je komad kojim je zaključena ovogodišnja kazališna sezona 2014./2015. i koji će se kao drugi od ukupno tri baletna naslova odigrati u sklopu baletnog festivala na Sustipanu.

Riječ je o šest desetljeća starom baletu koji je proizašao iz drame Elija Kazana iz 1947. godine.

Nedugo od svoje prve izvedbe drama „Tramvaj zvan čežnja” je 1952. godine prikazana i na filmskom platnu, a 1995. godine je pretočena u operu koju potpisuje skladatelj i dirigent Andre Previn.

U ulozi koreografa i redatelja baleta je aktualni ravnatelj baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split Dinko Bogdanić koji je 2005. godine u zagrebačkoj kazališnoj kući svoju karijeru okrunio Nagradom hrvatskog glumišta za praizvedbu upravo ovog baleta. Rad na kazališnom komadu Dinko Bogdanić je posvetio ljubavi radi balerini Miji Čorak Slavenskoj.
Glazbu za balet potpisuje najsvestraniji i najplodniji hrvatski skladatelj Mladen Tarbuk, kostimografiju predstave Dženisa Pecotić, scenografiju Dinka Jeričević, a libreto i dramaturgiju Sanja Ivić.

Simpatije koji ljubitelji djela „Tramvaj zvan čežnja” više od pola stoljeća gaje, prema našem sudu, sastoje se u tome što je plesnim pokretima jasno ispričana poučna životna priča dvaju glavnih uloga koji žive u dva potpuno oprečna svijeta. Blanche Dubois koja živi u svijetu iluzije i snova, te Stanleya Kowalskog koji s obje noge čvrsto stoji na zemlji i koji se trezveno suočava sa svim životnim nedaćama u čemu se Blanche ne snalazi. Trudeći se živjeti u svijetu ispunjenom lijepim trenutcima, u potrazi za romantikom, junakinja baleta Blanche Dubois obolijeva zbog ljubavi što rezultira njenim krahom i isprepletanjem jave sa snovima u čežnji za povratkom izgubljene mladosti, nježnosti i ljubavi.
Ukratko ispričana životna priča Dubois i Kowalskog plesnim će pokretima tijekom šezdeset minuta biti dočarana u baletu „Tramvaj zvan čežnja” trajanja baleta, te otkriti pouku koja govori o tomu da čovjek spajanjem vlastitog svijeta mašte sa stvarnošću jedino može ostvariti ono čemu teži. Upravo zato je „Tramvaj zvan čežnja” postao klasik.

„Tramvaj zvan čežnja” je plesački i dramaturški zahtjevni komad koji će u premijeri 22. srpnja u 21 sat na Sustipanu izvesti Albina Rahmatullina i Ivan Boiko. U isto vrijeme na istom mjestu Elena Nikolaeva i Mircea Munteanu će komad izvesti i 23. srpnja, a 26. srpnja za izvedbu će biti zaduženi Irina Čaban Bilandžić i Artjom Žusov.

Više u kategoriji: kultura
Foto: hnk-split.hr
Jelena Perko, mag. oec.