Apolitični

„Tramuntana”, pobjednica 12. Festivala klapa uz mandoline i gitare

Klapa „Tramuntana” iz Kraljevice s osvojenih svih 100 bodova stručnog ocjenjivačkog suda pod vodstvom Duška Tambače pobjednica je dvanaestog makarskog Festivala klapa uz mandoline i gitare održanog u petak, 26. kolovoza.

Prva nagrada publike pripala je prošlogodišnjim pobjednicima dubrovačkoj klapi „Kaše”. Uz njih je zlatna plaketa pripala i zagrebačkoj klapi „Kampanel”, a srebrene plakete zaslužili su „Kumpanji” s Korčule i domaća „Srdela”, najdugovječnija klapa u Hrvatskoj, s Nikšom Gilićem – najstarijim članom i začetnikom ovog izvorno makarskog festivala. Brončanu plaketu dobile su klape „Kamen” iz Kamena i šibenski „Adriaticum”, dok su se priznanjima za nastup morali zadovoljiti „Hrvace”, „Bonaca”, „Čiovo” i „Žrnovnica”.

„Tramuntana” pobjednica

Gradonačelnik Makarske, koji je i službeno otvorio festival, pobjedničkoj je „Tramuntani“ uručio sliku akademske slikarice Iris Matviko Skender, a sliku ak. slikarice Sanje Srzić klapi „Kaše” uručio je osnivač i direktor festivala Vedran Buble.
Klapa „Subrenum” iz Župe Dubrovačke (pobjednici festivala 2006., 2007. i jubilarnog 10. izdanja 2014.), u čijem smo koncertu imali prilike uživati na nedavno održanoj Noći Kalalarge, nažalost je morala, zbog smrtnog slučaja, otkazati svoj nastup. Puštena je audio snimka jedne njihove skladbe što je brojno gledateljstvo gradskog Ljetnog kina pozdravilo burnim pljeskom.


Bila je to još jedna divna večer dalmatinske pjesme, izvrsnih izvedbi, koju je s malo latinskih začina, tijekom brojanja glasova i zasjedanja stručnog ocjenjivačkog suda, obogatio nastup Davora Radolfija. Popularni je glazbenik vrlo brzo uspostavio kontakt s publikom koja zapjevala s njim, a za skladbu „Ne diraj moju ljubav” pridružila im se i klapa „Bonaca”. Nije odoljela ni voditeljica šarmantna Lejdi Oreb koja je cijeli, skoro trosatni, program vodila na visoko profesionalnoj razini unatoč povremenim manjim problemima s ozvučenjem. Pred samo proglašenje Lejdi je najavila završne manifestacije festivalskog dijela Makarskog kulturnog ljeta, a nama preostaje zaključiti kako se festival klapa uz mandoline i gitare i ove godine potvrdio kao nezaobilazan dio ukupne kulturno-zabavne ponude tijekom turističke sezone.
Organizator i makarskog festivala klapa su grad Makarska i Turistička zajednica Makarske, a i ove se godine održao pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Splitsko-dalmatinske županije.