Apolitični

Tragovi mikroplastike pronađeni i u ljudskoj krvi

Premda još uvijek nije poznato kakav točno utjecaj čestice mikroplastike imaju na naše zdravlje, znanstvenici su zabrinuti jer se u laboratoriju pokazalo da one mogu izazvati oštećenja na ljudskim stanicama.

Već desetljećima čovječanstvo ima problema s odlaganjem plastičnog otpada, a mikroplastika je do sada pronađena na svakom dijelu našeg planeta; od vrha Mount Everesta do podnožja najdubljih oceana, piše The Guardian, a prenosi Index.

Znanstvenici su već prije ustanovili da ljudi u sebe unose čestice mikroplastike putem hrane i vode kao i da ih udišu, a pronađene su u izmetu beba i odraslih.

Polovica uzoraka sadržavala je PET plastiku

Znanstvenici su u najnovijem istraživanju analizirali uzorke krvi 22 zdrava anonimna darivatelja te su kod njih 17 (skoro 80%) pronašli nepoželjne čestice. Polovica uzoraka sadržavala je PET plastiku koja se obično koristi u bocama za piće, dok je trećina sadržavala polistiren koji se koristi za pakiranje hrane i drugih proizvoda. Četvrtina uzoraka krvi sadržavala je polietilen od kojeg se rade plastične vrećice.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay