Apolitični

Tradicionalni specijaliteti skradinske trpeze

Skradin je uistinu čaroban u svakom svom djeliću. Malen i slikovit, ugnijezdio se na mjestu gdje rijeka ljubi more tako strasno. Uživat ćete u svakom kušanju hrane koja je vješto zaobišla hladnjake i zamrzivače te dojmila vrsne poznavatelje dobrog okusa, vrijednosti i kvalitete i besprijekorno svježa dospjela na vaš stol.

Osobit zemljopisni položaj Skradina osjeti se u osebujnim, snažnim, ponekad egzotičnim aromama bogatih skradinskih trpeza. Poljubac rijeke i mora, susret kontinenta i Mediterana, ispisuje na ovom mjestu stranice jedne uistinu posebne gastronomije, koja sadrži gotovo sve – riblja jela, kako ona morska tako i ona s okusom rijeke, uz jegulje i pastrve.
Vrhunski pršuti sušeni na buri skradinskog zaleđa ili mesni specijaliteti od stoke koja slobodno pase u prirodi. Povrće i voće uzgojeno daleko od gradova i zagađenja. Na skradinskoj trpezi svatko će naći omiljen zalogaj za sebe!

Pokušat ćemo vam otvoriti apetit s nekoliko skradinskih specijaliteta, tj. delicija iz starih vremena koje ne smijete propustiti!
– Skradinska torta – poslastica je od badema, oraha i meda koju su nekoć morali kušati mladenci uoči prve bračne noći
– Skradinski rižot – pozorno se i posebno kuha osam, devet, katkad i jedanaest sati. Povremeno se podlijeva temeljcem od kuhanog pijetla, govedine i junetine. Na kraju se doda malo pršuta da se oplemeni aroma. Od uobičajenih začina upotrebljavaju se sol, papar i muškatni oraščić, a ostali su začini kuhareva tajna. Prema tradiciji, skradinski rižot pripremaju samo muškarci.
– Koprtlje – neobično arhaično jelo. Štapići pršuta i pancete umotaju se u janjeće iznutrice i kuhaju zajedno s komadima suhog mesa
– Kobasice iz skradinskog zaleđa – začinjene muškatnim oraščićem i sokom od češnjaka natopljenog u bijelom vinu
– Sušena janjetina
– Hladni skradinski brudet od jegulje s palentom od kukuruznog brašna mljevenog u mlinovima na Skradinskom buku
– Ćokalice – sitne ribe koje žive između gornjeg sloja slatke vode rijeke Krke i donjeg sloja slane morske vode
– Domaći džemovi od oskoruša, planike i smokava s ljekovitim biljem
– Bruštulani (ušećereni) ili slani bademi i suhe smokve
Peka
Skradin je poznat po pripremanju jela ispod peke – velikog poklopca izrađenog od metala ili keramike kojim se namirnice poklope, a zatim se odozgo pospe žar i vrući pepeo. Tako hrana zadržava sočnost, a jelo ima specifičan okus – nije ni kuhano ni pečeno. Osobito je ukusna janjetina ili teletina ispod peke, ali i hobotnica ili pijetao s krumpirom i povrćem. Na Bribirskoj glavici pronađeni su ostatci pijetla pečenog ispod peke iz liburnskoga doba!
Uz tradicionalne specijalitete skradinske trpeze uživajte i u ljepoti druženja s bližnjima.

D. Šabić, mag.nov