Apolitični

Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja

Povodom proslave 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, u klaustru sinjskog svetišta sinoć je upriličeno predstavljanje drugoga muzikološkog knjižnog izdanja pod nazivom „Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja”.
„Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja” prikaz je tradicijskoga crkvenog pučkog pjevanja kao sastavnog dijela liturgijskih slavlja u redovničkim samostanima i župama koje su im povjerene. Riječ je o glazbenom nizu koji je rezultat istraživanja glazbenih historičara i crkvenih glazbenika koji su napjeve zabilježili, snimili, transkribirali, spašavajući tako pjevanu tradicijsku crkvenu baštinu od zaborava.

„Tradicijsko crkveno pučko pjevanje u Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja”

Na samom početku okupljenima se pozdravnim riječima obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, a potom je dr. sc. Hana Breko Kustura dala muzikološki prikaz ovoga djela. O napjevima prema osnovnim skupinama govorio je dr. sc. Joško Ćaleta, dok je urednik ovog muzikološkog knjižnog izdanja fra Stipica Grgat govorio o tijeku prikupljanja i obradi građe. Na samom kraju voditelj ovog projekta fra Ante Akrap zahvalio je svima koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju ovog vrijednog djela.

Tradicijsko crkveno pučko pjevanje

„Prezadovoljni smo time što smo sačuvali ono što je prijetilo da nestane. Ti dragi napjevi koji su nas pratili kroz povijest, stoljećima, više neće biti nigdje u nekom zapećku, nego ih u svako vrijeme možemo uzeti, gledati, o njima pisati, čitati ih ili ih jednostavno interpretirati”, kazao je urednik ovog djela fra Stipica Grgat.


Dr. sc. Hana Breko Kustura istaknula je kako ova knjiga nije kraj projekta očuvanja pučkih napjeva.
„Ova knjiga je tek središnji svezak. Posljednji svezak koji nam slijedi su zapisi etnomuzikologa i muzikologa kolege Širole koji je u Staroslavenskom institutu ostavio tragove zapisa starih napjeva u 20. stoljeću. Fra Stipica ih želi oživjeti tako da se ti napjevi ponovno vrate u notni zapis i da ih pokušamo barem snimiti s novim pjevačima. U svakom slučaju, treći finalni svezak trebao bi biti objavljen za dvije godine”, kazala je dr. sc. Hana Breko Kustura.
Dodajmo kako su u predstavljanju sudjelovali crkveni pučki pjevači, a moderator predstavljanja bio je fra Šimun Markulin.