Apolitični

Tovareća mužika iz Sali

Hrvatska ima 131 upisano zaštićeno nematerijalno dobro u Registru kulturnih dobara, a sa zadarskog područja tu spada govor zadarskih Arbanasa, ojkanje ili orzanje, glagoljaško pjevanje, paška čipka, tovareća mužika iz Sali, i mnogi drugi.

Ovom vam prilikom donosimo priču zanimljiva naziva – tovareća mužika iz Sali. Njeno postojanje višeslojno je. Sam značaj u ovom kultnom mjestu, podosta udaljenom od svoga prirodnoga centra Zadra, toliko Salima daje šarm posebnosti i izuzetnosti. S ljubavlju bi mogli kazati: „Tovareća mužika osobna je karta Sali. A kad je nečije postojanje osobna karta onda ima posebno značenje.“ „Tovareća mužika?“, pitat će se ljudi u Berlinu, New Yorku, Rimu: „Ah da, Sali, Dugi otok, Hrvatska.“ Tovareća mužika sa svojom unutarnjom psihologijom i fascinantnom izvedbom Sali smješta u svoj prirodni ambijent, Mediteran. Koliko god izgleda da je introvertirana u gabarite Sali, još je više ekstrovertirana u svoje šire područje. Zamislite, otkada postoji ovako definirana, kroz „ansambl“ je prošlo više stotina dječaka i mladića. Ništa čudno nije čuti po ovom mjestu kako dječaci „onako nasuho“ tijekom cijele godine imitiraju rogove, bubnjeve i šumpreše.
Tovareća mužika jedna je od najvrednijih zajednica koja već malu djecu podučava socijalizaciji. Naime, ulaskom u mužiku dječaci i mladići odriču se svoga golog egoizma bez da se podređuju zajednici. Osim toga, uče slušati jednoga, kapelnika.

Dakle, tovareća mužika zapravo je esencija Sali, a u udaranjima velikoga bubnja bude se iskonske Sali, u gunguli šumpreša iz sna bude zaigrane Sali, a u zvuku roga raspjevane Sali. Ukratko, sve što je bitno. Tovareća mužika zapravo je plod dugotrajne tradicije sadržane u običajima, predajama i legendama otočana te je sama prirodno uronila u tradiciju i postala legenda ovoga mjesta, potičući svojim nastupima obnovu napuštenih običaja.

Izvor: zadar.hr

Više u kategoriji: Kultura; Povijest; Glazba

D. Šabić, mag. nov.