Apolitični

Tour of Croatia započinje u Osijeku

 Tour of Croatia započinje u Osijeku

I ove godine Tour of Croatia započinje u Osijeku, u utorak 18. travnja, a cilj prvog dana bit će Koprivnica, nakon etape dugačke 227 km.

Nakon toga, u srijedu 19. travnja cjelokupna se organizacija seli u Trogir, otkud kreće etapa dužine 123 km, koja bi mogla već u samom startu utrke bitno utjecati na ukupni poredak, jer joj je cilj na 1762 metra drugom po visini vrhu Hrvatske – Svetom Juri na Biokovu.Utrka će proći dionicom od Brela pa preko Makarske , Tučepi i Podgore sve do samog vrha na Biokovu . Vjetrovatno najatraktivnija i najteža dionica . U Makarskoj će biti na gradskoj rivi organiziran veliki displeyna bini preko kojega će se moći uživo pratiti utrka na rivi a nakon završetka utrke organiziran je i rock koncert grupe “Riksi i topli mungosi” iz Makarske . Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, četvrta povezuje Crikvenicu i Umag, a duga je 171 km. Pretposljednja, peta etapa, dugačka 141 km, donosi nova uzbuđenja jer, nakon starta u Poreču, bicikliste očekuje cilj na Učki na Poklonu na koju će se prvo popeti s istarske pa onda i s kvarnerske strane. Posljednja etapa, duga 145 km, ona u nedjelju 23. travnja starta u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u gradu Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.
Brojne su novosti ovogodišnjeg izdanja, pa tako, osim novih gradova na ruti, organizatori ističu i suradnju s A.S.O.-om (Amaury Sport Organisation) koji će, zahvaljujući njihovom dugogodišnjem iskustvu u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France, Vuelta a España, Tour of California, za organizatore Tour of Croatia distribuirati TV signal diljem svijeta, a što će zasigurno pridonijeti visokoj međunarodnoj vidljivosti, marketinškoj vrijednosti projekta i promociji Republike Hrvatske.

Utrku će izravno prenositi HRT, Eurosport te Eurosport Asia, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos će emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata– u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo. Tako će sliku Hrvatske vidjeti gledatelji u 177 zemalja svijeta, a za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka. Zaključak se nameće sam – Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj te je uz natjecateljsku komponentu, utrka i jedinstveni turistički proizvod u Hrvatskoj jer donosi brojne koristi za promociju prirodnih ljepota, kulturne baštine, gospodarskog potencijala te gradova i regija kroz koje prolazi. Manifestacija je to koja želi postati važan dio ukupne turističke ponude te jedan od glavnih akceleratora za razvoj cikloturističke ponude i dolazak cikloturista te dodatnog unaprjeđenja imidža Hrvatske u svijetu.

Organizator utrke je agencija Top Sport Events, koju predstavljaju Ivan Črnjarić, event i marketing direktor utrke te Vladimir Miholjević, sportski i tehnički direktor.