Apolitični

Tonči Lalić: Makarska bilježi sjajne turističke rezultate

Udarni turistički vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je najveće srpanjske ljetne smjene turista u kojoj će više od deset tisuća gostiju otputovati s mora, a nešto više njih stići na odmor u tamošnja ljetovališta.

Prema najavama hotelijera i stanju bookinga hotelskih kuća te informacijama iz turističkih ureda, ljetovanje na Primorju nastavit će više od 55.000 domaćih i stranih turista.

Tonči Lalić kao direktor makarskog turističkog ureda potvrđuje da je srpanj od samog početka, pa sve do ovoga vikenda u broju dolazaka i noćenja gostiju za oko pet posto bolji nego lani, a očekuje se da će se tako nastaviti i špica sezone.
Grad podno Bikova konstantno ulaže napore u promociju svog turističkog sektora, u kvalitetu pružanja usluga gostima, ali i s programskim sadržajem makarskog kulturnog ljeta koji je zasigurno među bogatijim na Jadranu. A da bi se u sve ove napisane riječi uvjerili, postavili smo nekoliko upita prvom čovjeku makarskog turizma gospodinu Laliću koji nam je sa zadovoljstvom odgovorio.

1.Gospodine Lalić, jeste li očekivali ovako dobru posjećenost domaćih i stranih gostiju u Makarskoj i na Makarskoj rivijeri?
– Posjećenost je iznad očekivanja i zbroj noćenja i dolazaka je odličan. Statistika je, kako znamo, varljiva, pa tom porastu možemo zahvaliti i boljoj prijavi gostiju zbog novog programa za prijavu i odjavu e- visitor koji je od ove godine obavezan za sve. Posebno je velik porast dolazaka s tržišta Švedske, Norveške i Njemačke zbog otvaranja novog kompleksa hotela „Romana”. Hrvatska je sigurna zemlja, a to je danas najznačajniji faktor prilikom odabira destinacije u svijetu.
2. Marljivi i temeljiti rad vas u turističkoj zajednici doprinosi i kvalitetnijoj promidžbi grada podno Bikova javnosti. Znamo da ste među rijetkima koji gotovo svaki dan nudi zanimljiv program gostima. Kako uspijevate s tim?
– Makarska tijekom godine nudi jako puno kulturnih, sportskih i zabavnih događanja.
Grad Makarska, TZ Makarska kao i ostali suorganizatori osmislili su i odradili ovu najveću manifestaciju. Ove godine pogotovo bit će bogato raznovrsnim programom, predstavama, koncertima klasične, rock, jazz i ostale glazbe. Nastupit će brojni poznati domaći i strani umjetnici. Ovu manifestaciju popratit će velik broj gledatelja kao i domaćina koji svaki dan mogu uživati u raznim događanjima .Veliki ljetni karneval je jedna od nezaobilaznih fešti koje posjeti velik broj sudionika i gledatelja. Otkako joj je 2013. godine vraćen naziv Makarsko kulturno ljeto središnja ljetna manifestacija u organizaciji Grada u proteklim je sezonama napredovala do statusa istinskog kulturnog brenda Makarske, čiji je glavni forte upravo kvaliteta.

3. Koje blagodati i povijesne vrijednosti turisti najčešće razgledavaju kada posjete vaš grad i rivijeru?
– Osim povijesnih spomenika u gradu, crkvi, samostana i ostalih znamenitosti, naši gosti rado posjećuju malokološki muzej u Franjevačkom samostanu koji posjeduje veliku zbirku školjaka iz cijelog svijeta. Nezaobilazno je i svetište Vepric, Kačićev trg, botanički vrt u Kotišini, gradska galerija te ostali brojni kulturno-povijesni sadržaji. Planina Biokovo privlači mnoge ljubitelje prirode, šetače, planinare i ostale koji mogu uživati u bioraznolikosti i velikom broju životinjskih i biljnih vrsta te brojnim endemima. Mnogi gosti se odlučuju ići i na brojne izlete iz grada brodom na otoke, autobusom u susjedne gradove i Zagoru, rafting na Cetini i sl .
4. Jaki ste po ljetnim i zimskim priredbama. Što biste izdvojili iz programa dok traje glavni dio turističke sezone, pa i u podsezoni?

– U Makarskoj već dugi niz godina imamo jako puno događanja :

-Tour of Croatia (Biciklistička trka kroz Hrvatsku)

Makarska je bila domaćin najvećem sportskom događaju u RH, a to je atraktivna trka kroz Hrvatsku.
Makarska rivijera bila je prva etapa međunarodne biciklističke utrke oko Hrvatske -Tour of Croatia, koja se održala od 22. do 26. travnja 2015. godine na trasi dugačkoj skoro 900 kilometara duž Jadranske obale, ali i unutrašnjosti Hrvatske. Ove godine smo također bili domaćini a u idućoj 2017. godini bi najteža i najatraktivnija etapa trebala ići od Imotskog preko cijele rivijere pa sve do vrha Biokova do Sv. Jure. Vožnja biciklom na području Makarske rivijere moguća je tijekom cijele godine zbog izuzetno povoljnih vremenskih prilika.
Dokuma- festival dokumentarnog filma – Ovogodišnji festival je dobio odlične ocjene jer je bio međunarodni, a specijalni gosti i domaćini bili su i strani veleposlanici. Po prvi puta je prikazano i nekoliko premijernih dokumentarnih filmova, a i preostali izbor je bio izvrstan .

-Uprizorenje pomorske bitke Hrvati – Mlečani kojom se ističe pomorska tradicija Makarske i hrvatskog naroda, uprizorenje bismo opet radili na dan HRM i na takav način ćemo doprinijeti proširenje ponude u posezoni. Prošle godine uprizorenje je privuklo veliki broj posjetitelja pa sama bitka postaje i naš brend. Svakako ćemo nastojati doraditi ovu manifestaciju i poboljšati je u svakom pogledu.

Festival plave ribe – manifestacija zamišljena u dva dijela, na početku lipnja i na kraju rujna, obuhvaća prezentaciju ribarskih, gastronomskih, tradicijskih i folklornih dostignuća na temu plave ribe „hraniteljice Jadrana”, sve prilagođeno ukusu naših posjetitelja. Prošle godine smo napravili i drugi po redu festival koji se pokazao kao prava stvar.

Pozdrav ljetu -TZ Makarska je u cilju što boljeg osmišljavanja predsezone odradila i organizirala manifestaciju Pozdrav ljetu. Manifestacija se već ranije odvijala, pa smo je ponovo obnovili. U sedmici dana nastupi veći broj lokalnih i domaćih glazbenih sastava uz predstave.

– Jazz festival – u suradnji s makarskim glazbenicima kao i našim gostima koji su etablirani u svijetu glazbe, planiramo ponovo sredinom kolovoza pokrenuti Jazz festival u Makarskoj. Nadamo se da će prošlogodišnji uspješni jazz festival koji je bio odličan izrasti u grandioznu manifestaciju.Ovo je bilo pravo osvježenje i prilika da se propagira i nešto glazbe za drugačiji ukus. Vrhunska organizacija je popratila i vrhunske nastupe renomiranih hrvatskih i stranih glazbenika. Ove godine nastupaju Matija Dedić, Ante Gelo bend , Rambo Amadeus, Boško Jović, Igor Geržina, Oliver Dragojević, Antonio Serano, Elvis Stanić, Big Band Makarska i Marko Tolja.

– Mafest (Makarski festival stripa ) – S obzirom na to da je već stekao odličnu reputaciju i ugled nastavit ćemo potpomagati isti. Veliki broj najznačajnijih crtaća i autora stripa bio je u Makarskoj zadnjih godina i nadamo se da će još više oplemeniti našu predsezonu i predsezonska događanja.

– Wine Expo festival – Treba ga u potpunosti ponovo vratiti pod okrilje grada da cijela manifestacija bude u gradu. Inače je to veliki potencijal i predstavlja jedan od načina poboljšanja ponude .Odličan predsezonski proizvod i ponuda za veliki broj ljubitelja vina i dobre glazbe .

– Festival klapa uz mandoline i gitare – Prošle godine bio je 11. festival i to je jedan od najboljih makarskih brendova. Uvertira u ovaj festival su bili i koncerti pobjednika prošlih festivala i nastupi najboljih hrvatskih klapa.

– Festival putovanja – Svaku godinu je u Makarskoj sve više putopisaca i najboljih pripovjedača o putovanjima u razne zemlje svijeta. I on je dobra prilika da se obogati naša posezonska ponuda.

M-Etno festival – Kao i prošlih godina i ove godine bili smo domaćini etno festivalu na kojemu su nastupili najbolji domaći i strani glazbenici te vrste glazbe. Odlična scenografija i nastupi privlače svaku godinu sve više posjetitelja ovog festivala.

Božićni grad – manifestacija koja traje mjesec dana od konca studenog sve do Nove godine i na kojoj je svakodnevno na repertoaru veliki broj koncerata i ostale gastro ponude.

Projekt biciklističkih staza Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u razvoju destinacije je možda i najvažniji projekt koje su podržale sve turističke zajednice, a cilj je bio urediti, označiti i ponuditi staze za biciklizam. Na takav način dobili smo novu vrstu ponude za velik broj ljubitelja biciklizma kojih je svaki dan sve više. Sve staze su dostupne na internetu, a i tiskane su karte područja s ucrtanim biciklističkim stazama .
U konačnici je ovo trasiran put za jednu novu ponudu koja će svakako obogatiti turističku i sportsku ponudu našeg grada i doprinijeti dolasku novih posjetitelja koji vole biciklizam i vožnju po prirodi.

5. Što vam strani i domaći gosti najviše komentiraju, kako ste zadovoljni s ponudom grada kao mjestom za odmor i zabavu?

– Naši gosti osim klasičnog pasivnog odmora sve više traže mogućnosti aktivnog odmora, pa rado odlaze na Biokovo, voze bicikle, šetaju po putovima, rone, voze brodove, idu na rafting i sl .
Svakodnevno mogu uživati u kulturno-zabavnom programu i odličnim i probranim predstavama. Uglavnom su zadovoljni, iako se oni stariji žale na veliku buku tijekom noći. Najviše pritužbi imamo na nedostatak parking mjesta. Uglavnom nastojimo pomoći svim gostima i upozoriti nadležne službe na one stvari koje nisu dobre.

Tonči Lalić zadovoljan turističkom sezonom

6. I za kraj, direktore, recite nam što očekujete do kraja turističke sezone, hoće li ovogodišnja probiti sve dosadašnje brojke dolaska i noćenja?
Očekujemo rekordnu sezonu i u privatnom smještaju i u hotelskom smještaju. Naravno, nadamo se da će to ostvarenje pratiti i značajni financijski efekti koji su bitni za sve turističke djelatnike. U konačnici vrijedi i staro pravilo: Zadovoljan gost je najbolja reklama.

Zahvaljujem na ovim riječima i želimo vam najbolju turističku sezonu jer Makarska je to i zaslužila.
– Hvala vama Denis posebno vašim čitateljima koji prate na makarska zbivanja.