Apolitični

TOMO i njegove biljke

 Tomislav Raić po struci elektrotehničar, a u slobodno vrijeme berač, ubirač i sakupljač biljki, cvjetova i trava. Ovo je mala pričica o potpuno anonimnom momku koji svoje slobodno vrijeme pokušava aktivno iskoristiti družeći se s prirodom i ljepotom krajolika. Podrijetlom je iz Crivca malog mjesta kod Muća, živi u Splitu i lijepo razmišlja o biljkama i travama koje uistinu mogu pomoći čovjeku na više načina. Za sebe kaže da je početnik u ovom hobiju iako prepoznaje više od 50-tak biljaka, trava, cvjetova i drugih stabljika koje se mogu pronaći na jadranskom i kršnom dijelu Dalmacije. Pozvali smo Tomislava i upitali od kuda ljubav prema prirodi i travama.

U biljnoj se medicini rabe cijele biljke ili njihovi dijelovi za liječenje bolesti i održavanje dobrog zdravlja. To je najstariji poznati oblik medicine koji se provodi tisućama godina. Povijest liječenja biljem je povijest medicine općenito. Čak postoje dokazi da se biljna medicina provodila prije postanka pisanih zapisa. Prvi zapisi potječu iz Kine iz 2800. godine pr.n.e. i govore o 366 ljekovitih biljaka. Grčki liječnik Hipokrat ostavio je popis od 400 ljekovitih biljaka od kojih je većina u upotrebi i danas.
Stručnjaci u liječenju ljekovitim biljem liječe cijelu osobu rabeći cjelovite biljne lijekove kako bi stimulirali tijelo da se samo iscijeli. Ljekovite se biljke pažljivo biraju da bi zadovoljile pacijentove potrebe i izliječile bolest.

SAKUPLJANJE LJEKOVITOG BILJA

Osnovna pretpostavka za sakupljanje je poznavanje ljekovitog bilja. Poznajemo li ga jasno je da ćemo ljekovito bilje sakupljati u pravo vrijeme, na pravom mjestu, pravu vrstu i na pravilan način. Iskustvo je pokazalo da najbolje rezultate u liječenju postižemo sa svježe ubranim biljem što je za uspjeh u liječenju teških oboljenja neophodno potrebno. Svježe bilje možemo sakupljati u rano proljeće, katkada već od kraja veljače pa sve do studenoga. Poneko štoviše nalazimo čak i zimi, pod sniježnim pokrivačem ako smo zapamtili gdje mu je stanište. Za zimu valja osigurati zalihu suhoga bilja, ali ne preveliku.

U tu svrhu ga sakupljamo u vrijeme kada ima najviše ljekovitih sastojaka. Pri tom pazite na sljedeću uputu: berite samo zdravo, čisto bilje, bez nametnika! Bilje sakupljajte za sunčanih dana kada je ono suho i kada nema rose. Ne sakupljajte ga na poljima gnojenim umjetnim gnojivom, livadama, na obalama nečistih, zagađenih voda, na željezničkim nasipima ili u blizini jako prometnih cesta, autoputeva i industrijskih postrojenja. Čuvajte prlrodu (Ne čupajte bilje zajedno s korijenjem, ne nanosite štetu!). Pri sakupljanju cvjetove i lišće ne valja pritiskati ni upotrebljavati plastične vrećice ili torbe. Bilje se u njima znoji i kasnije u sušenju pocrni. Ovo su riječi profesije, struke i onih koji na stručan način žele pojasniti odnos čovjeka prema biljkama na obostranu korist.
A naš Tomislav uvijek pronađe vremena da na području Splita ubere ljekovito bilje ponekad iz ljubavi, ali i zbog dodatne financijske potpore.
Kako mu je maslačak najdraža biljka priču završavamo slikom i podrškom Tomi !

MASLAČAK-narodna imena: popina pogačica,mliječnjak, žućanik, radić, žutinica, mljekača, milosavka, smetanka, popino gumno, talijanska salata, kravlja gubica, regrat, divlja žućenica, žutenica. Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na svim međama, livadama i travnjacima. Žuti cvjetni tepih oduševljava nas svake godine.

Više u kategoriji: Osobe

D. Šabić, mag. nov.