Apolitični

TOMISLAV SE ODSELIO U KANADU: ‘Budim se sa smiješkom na licu. Svakog petka sjeda mi 6000 kuna…’

Tomislav je bolji život našao u Kanadi i ne planira se vratiti u Lijepu našu

Hladnoća, hokej, javorov sirup, ljubazni stanovnici i Justin Trudeau uglavnom su prve asocijacije kada se spomene Kanada, druga po veličini država svijeta. Naravno, Kanada je mnogo više od tek “prvih asocijacija” što dobro zna i 26-godišnji Tomislav Petrinjak iz Varaždina. Još 2015. Tomislav se preselio u Vancouver, smješten na jugu zapadne obale Tihog oceana. Svoju priču o odlasku iz Hrvatske Tomislav je odlučio podijeliti s nama pa nam govori da je u nedostatku pronalaska posla kupio kartu, sjeo u avion i jednostavno otišao. Tvrdi da nije znao niti riječi engleskog jezika, no da je odlučio riskirati. Čini se da se rizik isplatio jer kako nam Tomislav govori, život u Kanadi mu je baš legao.

‘U Kanadi kao da više cijene male prljave radnike nego direktore u odijelima’

Kada su u pitanju primanja u Kanadi, 26-godišnjak ih opisuje u superlativima. Njegova satnica iznosi 25 dolara, a na dan može raditi i po 10 sati ako to želi, dok mu plaća sjeda svakog petka. Kako kaže, riječ je o iznosu od 1200 dolara, što je malo više od 6000 kuna.

Svidjelo mi se i to što se voda ne plaća ako živite u gradu u stanu ili kući, jedino tvrtke plaćaju vodu. Također, sviđa mi se što ovdje policija ne maltretira ljude kao hrvatska policija. Još jedna zanimljivost: u Kanadi tehnički pregled vozila ne postoji, potrebno je samo platiti osiguranje za automobil u slučaju prometne i to je sve. Čak je i situacija s cijenom goriva bolja, u Kanadi je litra goriva šest kuna. U Hrvatskoj je ono gotovo dvostruko skuplje, a plaće su pet puta manje nego u Kanadi. Tu doslovno nema ničega što mi se ne sviđa”, govori nam mladi Hrvat.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay