Apolitični

Toliko o pametnim autonomnim vozilima: “Dakle, pametni sustav nadmudrila je naranča!”

Zbog opetovanih slučajeva skretanja pozornosti s događanja na cesti, američka savezna država Arizona uvela je zakon kojim se vozači automobila s autonomnim mogućnostima, koji se služe trikovima kako bi koristili autopilot bez kontakta s upravljačem, kažnjavaju s 250 dolara.

Predstavnik savezne države Arizone u američkom Kongresu John Kavanaugh zaslužan je za uvođenje navedenog zakona u toj državi, a kako je i sam vozač Teslinog automobila, dosad se nagledao svakakvih “majstorija” vozača Teslinih modela, koji na upravljač stavljaju boce vode, naranče ili narukvice kako bi prevarili sustav da pomisli kako su im ruke tamo gdje bi trebale biti. Ne samo to, tu su i brojna videa vozača koji bezbrižno spavaju tijekom vožnje i među vozilima kojima upravljaju ogromnom većinom drugi vozači u vozilima koja nemaju iste sposobnosti, kao i videa nesreća Teslinih vozila koje su se dogodile zbog nepažnje vozača.

Za primjer, niže priloženi video kojeg je napravio vlasnik Volva sa spomenutim Pilot Assistom, pokazuje način na koji je on prevario sustav da misli da su njegove ruke na volanu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay