Apolitični

Tako to radi Beč – prijestolnica jeftinog stanovanja

Beč je grad carskih palača, ali i socijalnog stanovanja. “Prijestolnica umjerenih stanarina”, kako se ponekad naziva, već gotovo stoljeće razvija model stanovanja koji je čini iznimkom u Europi.

Kako je moguće da jedna od najskupljih metropola na kontinentu ima tako povoljne cijene najma stanova? Bečki recept, temeljen na gradskom intervencionizmu na tržištu stanovanja, bez sumnje intrigira.

Beč ima 1,8 milijuna stanovnika, a njih 60 posto živi u unajmljenim stanovima u vlasništvu grada ili poduzeća koja promoviraju javni interes. A u tom slučaju takva ‘konkurencija’ i privatne stanodavce sprečava u ‘razbacivanju’ cijenama.

To znači da je prosječna cijena najma 9,6 eura po metru kvadratnome, u usporedbi s Parizom i Londonom gdje ona iznosi 26 eura, Barcelonom sa 17 i Pragom s 13 eura po ‘kvadratu’.

“Pitam se kako ljudi mogu živjeti u drugim gradovima”, kaže 72-godišnji Wolfram Mack, ponosan što živi u “najstarijoj komunalnoj zajednici” na svijetu. Stan od 90 m2 mjesečno plaća nevjerojatnih 300 eura. To je cijena koja je čak dvostruko niža i od one u socijalnim stanovima (6,5 eura po kvadratu). Mack je takvu tarifu ‘zaslužio’ time što već desetljećima živi u istome stanu.

Takvi su kompleksi zaslužni za legendu o “crvenom Beču”, utemeljenu na ambicioznom programu stanovanja za radničku klasu ustanovljenu između dva svjetska rata, od 1923. do 1934., kada su gradske vlasti izgradile 60.000 stanova i Beč pretvorile u laboratorij socijalnog stanovanja.

Za neke je to kontroverzna politika. Europska komisija kritizirala je takvu praksu, smatrajući je kršenjem tržišnog natjecanja na štetu privatnog sektora. No iz Beča su odgovorili da je riječ o politici koja promovira socijalnu raznolikost.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay