Apolitični

To ni Orwell nije smislio: Kinezi tvrde da imaju tehnologiju kojom čitaju misli i ocjenjuju lojalnost

Ubrzo nakon što su objavljeni na kineskim društvenim medijima, članci i video koji govore o novom AI programu nestali su sa svih mreža

Kina tvrdi da je razvila tehnologiju umjetne inteligencije kojom može čitati misli članovima Komunističke partije. Tako vjerojatno smatraju da će najučinkovitije testirati njihovu lojalnost i nastavno na to ih educirati, piše britanski Telegraph.

Umjetna inteligencija bi se u ovom slučaju iskoristila za čitanje izraza lica i moždanih valova kako bi “razlučila razinu prihvaćanja ideološkog i političkog obrazovanja”, pokazuje video Instituta za umjetnu inteligenciju pri Nacionalnom znanstvenom centru u Hefeiju. Članovi Komunističke partije tada bi se mogli ocijeniti prema razini “odlučnosti da budu zahvalni Partiji, slušaju Partiju i slijede Partiju“, stoji u članku koji se pojavio uz video snimku.

Program umjetne inteligencije postavlja dodatna pitanja o razini nadzora u Kini, gdje je tehnologija prepoznavanja lica već postala svakodnevni dio života njenih građana. Ova najnovija vijest vjerojatno će pridonijeti rastućim strahovima Zapada da Komunistička partija intenzivira svoje napore da kontrolira kinesko stanovništvo.

Ubrzo uklonjen sadržaj

No, ubrzo nakon što su objavljeni na kineskim društvenim medijima, članci i video koji govore o novom AI programu nestali su sa svih mreža.

Telegraph opisuje kako obrisani video prikazuje čovjeka u kuti kako ulazi u staklenu kabinu i sjeda ispred monitora. Tim znanstvenika dotle u drugoj sobi promatra njegovu biometriju, uključujući prepoznavanje lica, galvanski odgovor kože i elektroencefalografski odgovor (bezbolna i sigurna dijagnostička pretraga koja se radi pomoću malih, površinskih pločica postavljenih na glavu kako bi se registrirala moždana aktivnost koja se tijekom snimanja prikazuje u obliku valovitih linija)

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay