Apolitični

Tko zarađuje na prodaji dionica u pandemiji: čelnici američkih kompanija koji rade na cjepivu protiv covida 19 prodali su milijunske dionice

Čelnici nekoliko američkih kompanija koji razvijaju cjepivo protiv covida 19 prodali su proteklih mjeseci dionice u vrijednosti više milijuna dolara, otvarajući pitanje etičnosti takvih transakcija u jeku zdravstvene krize.

Na dan kada je američki farmaceutski div Pfizer objavio preliminarne podatke koji pokazuju da je njegovo cjepivo efikasno 90 posto u sprečavanju zaraze koronavirusom, njegov šef Albert Bourla prodao je dionice tvrtke u vrijednosti 5,6 milijuna dolara.

U skladu s tim propisima, nekoliko šefova Moderne proteklih je mjeseci prodalo dionice ukupne vrijednosti veće od 100 milijuna dolara.

Šef tvrtke Novavax prodao je pak 18. kolovoza dionice tvrtke ukupne vrijednosti 4,2 milijarde dolara, tek nešto više od mjesec dana nakon objave da će od vlade dobiti 1,6 milijardi dolara.

Otkada je Washington 15. svibnja odlučio koordinirati nastojanja da se razvije cjepivo do 31. kolovoza čelnici pet farmaceutskih tvrtki zaradili su prodajom dionica više od 145 milijuna dolara, izračunala je neovisna udruga poreznih obveznika Accountable US.

Profesor na poslovnoj školi Wharton sveučilišta u Pennsylvaniji Daniel Taylor smatra Pfizerovo i Modernino pozivanje na propise “pravno upitnim”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay