Apolitični

Tko rano rani, dvije sreće grabi – dimnjačari!

Sezona je grijanja pa stoga na ulicama susrećemo zanimljive osobe sa specifičnom djelatnošću – dimnjačare, stoga je ovo je vrijeme kada oni imaju preveć posla. Prije nego građani žele naložiti vatru u svojim pećima ili kaminima trebaju provjeriti prohodnost dimnjaka, u protivnom, kuća ostaje hladna i hrana nedovoljno skuhana.
Vjerujem kako znate zašto stara izreka kaže da dimnjačar donosi sreću i da će sreća doći primite li se za gumb kad vidite dimnjačara?
Povijesna tumačenja kazuju da je začepljeni dimnjak znak nesreće, kuća postaje hladna bez ugodnog ozračja, a hrana ostaje sirova.
Jedna druga teorija kazuje kako dimnjačarevu sreću pripisuju ranom ustajanju. U nekadašnja vremena dimnjačari su rano išli na posao čišćenja, pa je tako i nastala uzrečica „tko rano rani, dvije sreće grabi“. Možda je ova uzrečica uistinu povezala dimnjačare sa srećom. S obzirom na to kako rano ustaje naš ‘djelatnik u crnom’ redovno je neispavan, ali i sretniji od onih koji kasno ustaju i ne razmišljaju kada će ustati sljedeći dan.
A kako nam više- manje uvijek nedostaje sreće za različite potrebe, prisjetimo se radišnih dimnjačara, predskazivača sreće i dobrog raspoloženja.
I ako nemate dimnjake, zanimljivo ih je susresti, a kad ih vidite, pritisnite gumb na sebi i sreća je tu…

D. Šabić