Apolitični

Tko pokušava zaraditi na Smojinom ‘Malom mistu‘ verzijom u boji?

Na HTV-u poludjeli: Nitko to ne smije raditi, za svako repriziranje plaćamo tantijeme obitelji pokojnog Marušića!

Jedna od najboljih i najpopularnijih televizijskih serija domaće proizvodnje, a mnogi su uvjereni i najbolja – “Naše malo misto” – počela se ponovno prikazivati u ranopopodnevnom subotnjem terminu HRT.

Ako se može osloniti na internetske podatke, ovo je deseti put da je serija po scenariju Miljenka Smoje i u režiji Daniela Marušića, snimljena prije punih 40 godina (od 1969. do 1971. godine) na programu HTV-a.

Valjda u pokušaju da je što više približe novoj generaciji gledatelja, nenavikloj na crno-bijele snimke, neki su je pokušali osuvremeniti tako da su je – obojali!

Originalno napravljena u crno-bijeloj tehnici, sada je kolorirana, a 13 epizoda “Našeg malog mista” u ovakvoj verziji na You Tube kanal podignuo je izvjesni Studio Sorka.

Ipak, korištenje serije koja je u vlasništvu HTV nije zakonito, tako da i “stvaranje” nove verzije svakako ima pravne posljedice:

– HTV je apsolutno vlasnik serije i za svako repriziranje plaća tantijeme obitelji pokojnog redatelja Marušića. Ovo mi je prvi glas o tome i naravno da bez našeg znanja nitko to nije smio napraviti. Obavijestit ću službe koje će poduzeti daljnje korake – kaže urednica Dramskog programa Jasmina Božinovska Živalj.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay