Apolitični

Tko najesen ne bude imao covid potvrdu, neće smjeti ni u trgovinu?! ‘To bi bio uvod u tiraniju‘

Ustavnopravni stručnjaci nemaju jedinstveno mišljenje, a protivnici tvrde: to je uvod u tiraniju

Naša je tema činjenica da bi covid-potvrda uskoro mogla dominirati našim životima. Mogli bismo je vaditi i pokazivati već na jesen jednakim automatizmom kao što sada stavljamo masku na lice prije ulaska u trgovinu (iako smo mislili da se na to nikada nećemo priviknuti). Covid-potvrda koja sadrži QR-kod da osoba zadovoljava jedan od tri uvjeta – da ima primljene dvije doze cjepiva, da je preboljela covid u posljednjih šest mjeseci ili da ima negativan test ne stariji od dva dana – sudeći prema svim najavama, postat će ultimativni dokument za konzumiranje bilo kakvog javnog sadržaja. I to već od jeseni. Recimo, za odlazak u šoping-centar, u bolnicu, u trgovinu, noćni klub, na utakmicu, u muzej, na koncert, na bilo kakvo okupljanje u zatvorenome, ali i za javni prijevoz, vlak ili avion.

Prema informacijama iz Nacionalnog stožera civilne zaštite, izgledno je da će covid-potvrde nakon završetka turističke sezone postati u Hrvatskoj obvezne i koristiti se kao zamjena za maske – za ulazak u bolnice, u škole, javni prijevoz i prostorije javne uprave (ako ne uspije cijepljenje svih učitelja, vozača javnog prijevoza, odgojitelja, zaposlenika na šalterima). Također, potvrde se planiraju i za ulazak u sve prostore gdje se okuplja veći broj ljudi, što uključuje i trgovačke centre.

Jasno je da uvođenje potvrda i otežavanje pristupa javnim sadržajima predstavlja suptilni pritisak na cijepljenje, koje vladajući zasad nemaju hrabrosti učiniti obveznim. No, je li zabrana sudjelovanja u javnom životu ako nemaš iskaznicu kojom dokazuješ svoje zdravlje kršenje ljudskih prava? Covid-potvrde bi zbilja mogle dovesti do nekih dvojbenih situacija. One, iako neobavezne, otvaraju prostor za potencijalnu socijalnu isključenost i nejednakost.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay