Apolitični

Tjedni prikaz: HNK Zagreb

Prvi puni tjedan u travnju bogat je i sadržajan u  hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U utorak, 5. travnja pogledajte hvaljenu predstavu Žena nastalu prema dramskim tekstovima Josipa Kosora Žena i U Café du Dôme u režiji Paola Magellija. Angažirana i aktualna, predstava progovara o muško-ženskim odnosima, nametnutim odnosima i vrijednostima te sukobu materijalizma i idealizma. U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Ana Begić, Ivan Colarić, Zijad Gračić, Goran Grgić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Iva Mihalić, Silvijo Mumelaš, Jelena Perčin, Milan Pleština, Petra Svrtan i Ivan Vukelić.
U srijedu, 6. travnja ponovno možete pogledati Schillerove Razbojnike u režiji Vite Taufera. Priča je to o dva brata, ljubomori, izdaji i bijegu od društvenoga poretka. To je tek početak niza neobičnih događaja koji će obojicu braće ispratiti na put bez povratka, a zaplet ispuniti neočekivanim obratima i ekstremnim emocijama koje prate temeljna ljudska pitanja. U predstavi glume: Danko Ljuština, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Milan Pleština, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Kristijan Potočki, Luka Dragić, Ivan Jončić i Livio Badurina.
U četvrtak, 7. travnja gost Filozofskog teatra je Terry Eagleton, britanski intelektualac, jedan od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa! U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje Shakespeare i priroda tragedije. U dosadašnjem radu bavio se iščitavanjem i analizama Shakespeareovih djela kao što su Macbeth, Othello, Hamlet, Mletački trgovac, Richard II., Henry IV., tako da njegovo gostovanje nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta!
U petak, 8. travnja premijerno ćemo izvesti operu Manon Lescaut Giacoma Puccinija pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji francuskoga gosta Dominiquea Pitoiseta. Opera je praizvedena 1893. godine s velikim uspjehom, a u našemu kazalištu posljednji put je premijerno izvedena 1958. Godine. U operi nastupaju ansambl, Zbor i Orkestar Opere HNK-a, predvođeni solistima; Kristina Kolar / Rebeka Lokar kao Manon Lescaut, Siniša Hapač / Ljubomir Puškarić kao Lescaut, Stjepan Franetović / Renzo Zulian kao Chevalier des Grieux, Siniša Štork / Ozren Bilušić / Ivica Trubić kao Geronte, Ivo Gamulin / Božimir Lovrić kao Edmondo, Antonio Brajković / Alen Ruško kao gostioničar, Anastasija Dikmikj / Tena Lebarić Rašković kao Pjevačica, Andrija Palada kao frizer.
U subotu, 9. travnja na repertoaru je balet Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva u koreografiji slavnoga francuskog koreografa Patricea Barta. Bart je jedan od vodećih i istaknutijih plesača i koreografa današnjice koji iza sebe ima impozantnu međunarodnu karijeru i dugogodišnju aktivnost na mnogim funkcijama u Baletu pariške Opere. Ovo slavno baletno djelo nastalo prema Shakespeareovoj drami, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature, a na repertoar je postavljeno upravo u godini obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Glazbenom izvedbom ravna maestro Nikša Bareza. U predstavi nastupaju: Iva Vitić Gameiro, Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Catarina Meneses, Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, George Stanciu, Azamat Nabiullin, George Baldovin, Tomislav Petranović, Duilio Ingraffia, Simon Yoshida, Andrej Izmestjev, Svebor Svečak, Andrej Barbanov i drugi.
U nedjelju, 10. travnja na repertoaru je popularna opera za djecu, Vještica Hillary ide u operu Petera Lunda u režiji Ivana Lea Leme. Predstavu odlikuje jednostavan i zabavan sadržaj, divna glazba, upoznavanje novoga sadržaja na zanimljiv i djeci primjeren način, kojim se dočarava raskošan svijet opere. U predstavi sudjeluju Dora Lipovčan, Marija Kuhar Šoša / Gorana Biondić i Kazuhiro Tamari.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb