Apolitični

Tjedni prikaz: HNK Zagreb

U utorak, 12. i srijedu, 13. travnja na repertoaru je balet Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva u koreografiji slavnoga francuskog koreografa Patricea Barta. Ovo neprolazno baletno djelo nastalo je prema Shakespeareovoj drami, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature, a premijerno je postavljeno upravo u godini obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Izvedbom orkestra ravna maestro Nikša Bareza, dok u predstavi nastupaju: Iva Vitić Gameiro, Miruna Miciu, Natalia Horsnell, Catarina Meneses, Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, George Stanciu, Azamat Nabiullin, George Baldovin, Tomislav Petranović, Duilio Ingraffia, Simon Yoshida, Andrej Izmestjev, Svebor Svečak, Andrej Barbanov i drugi.
U četvrtak, 14. travnja pogledajte Puccinijevu Manon Lescaut, jedno od najljepših djela operne literature, pod ravnanjem maestra Nikša Bareza, u režiji francuskoga kazališnog redatelja, scenografa i glumca Dominiquea Pitoiseta. Opera pripovijeda tragičnu priču o čarobnoj Manon koja završava kao žrtva niza muškaraca iz svojega života. Djelo je praizvedeno 1893. godine, a posljednji put u našemu je kazalištu premijerno postavljeno 1958. godine. Ansambl, zbor i orkestar HNK-a predvode solisti: Rebeka Lokar kao Manon Lescaut, Siniša Hapač kao Lescaut, Renzo Zulian kao Chevalier des Grieux, Ozren Bilušić kao Geronte, Ivo Gamulin kao Edmondo, Alen Ruško kao Gostioničar, Tena Lebarić Rašković kao Pjevačica i Andrija Palada kao Frizer.
U subotu, 16. travnja održat će se premijera opere Agrippina Georga Friedricha Händela, koja je zajednički projekt Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkoga fakulteta te Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Izvedbom će ravnati Tomislav Fačini, redateljica je Dora Ruždjak Podolski, scenograf Zlatko Kauzlarić-Atač, autori kostima su studenti TTF-a pod mentorskim vodstvom Barbare Bourek, a oblikovatelj svjetla Marko Mijatović (ADU) pod mentorskim vodstvom Borisa Popovića. Reprizne izvedbe će se održati 20. i 22. travnja te 6. i 7. svibnja 2016.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb