Apolitični

Tjedni barometar: HNK Zagreb

 

Sinoć je prikazana hvaljena predstava „Žena”, nastala prema dramskim tekstovima Josipa Kosora „Žena” i „U Café du Dôme” u režiji Paola Magellija. Angažirana i aktualna, predstava progovara o muško-ženskim odnosima, nametnutim odnosima i vrijednostima te sukobu materijalizma i idealizma. U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Ana Begić, Ivan Colarić, Zijad Gračić, Goran Grgić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Iva Mihalić, Silvijo Mumelaš, Jelena Perčin, Milan Pleština, Petra Svrtan i Ivan Vukelić.

U utorak, 24. svibnja na repertoaru je balet „Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva u koreografiji slavnoga francuskog koreografa Patricea Barta. Ovo neprolazno baletno djelo nastalo prema Shakespeareovoj drami, jednoj od najljepših, najtragičnijih i najčitanijih priča svjetske literature, premijerno je postavljeno upravo u godini obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Izvedbom orkestra ravna maestro Nikša Bareza, dok u predstavi nastupaju: Iva Vitić Gameiro, Andrea Schifano, Guilherme Gameiro Alves, Takuya Sumitomo, Simon Yoshida, Duilio Ingraffiam, Natalia Horsnell, Azamat Nabiullin, Milka Hribar Bartolović, Andrej Izmestjev i ostali.

U srijedu, 25. svibnja pogledajte „Johannes Faust passion”, balet slavnoga i svjetski priznatoga hrvatskog koreografa Milka Šperembleka, na glazbu J. S. Bacha, N. Frangeša i nepoznatih srednjovjekovnih autora. Novo uprizorenje ovoga baleta, koji je praizveden s velikim uspjehom 2001., dopunjena je verzija europske mitske priče koja je i na međunarodnim gostovanjima potvrdila svoju začudnost, sveprisutnost i bezvremenost!

U subotu, 28. svibnja u goste nam stiže Balet SNG-a Maribor s baletnom predstavom „Peer Gynt” na glazbu Edvarda Griega u koreografiji Edwarda Cluga, koji je napisao i libreto prema istoimenoj drami Henrika Ibsena. Baletni ansambl predvode solisti Miloš Isailović, Evgenija Koškina, Gaj Žmavc, Tanja Braonik, Jan Luske, Sergiu Moga i dr. U izvedbi sudjeluju Maja Gombač, solistica na klaviru, Simfonijski orkestar i Zbor Opere mariborskoga SNG-a, pod ravnanjem Simona Robinsona.

Nova gošća Filozofskoga teatra koji će se održati u nedjelju, 29. svibnja, kultna je njemačka filmska redateljica i scenaristica Margarethe von Trotta. Nazivaju je „vodećom feminističkom redateljicom na svijetu”, a svoj je rad posvetila filmovima o značajnim ženama, od Rose Luxemburg do Hannah Arendt. U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, u danima njezina boravka u Zagrebu, moći ćete pogledati četiri filma ove glasovite redateljice: Rosa Luxemburg (1986.), Izgubljena čast Katharine Blum (1975.), Olovno vrijeme (1981.) i Hannah Arendt (2012.).
Izvor i foto: HNK Zagreb, croatia.hr