Apolitični

Tjedne zanimljivosti u HNK Zagreb

I ovaj tjedan HNK Zagreb svojim programom poziva mnoge , a posebno ljubitelje pustolovnih predstava, Williama Shakespeara, opera i drugih glazbenih ostvarenja. Idemo redom:
U srijedu, 30. ožujka u 20 sati u Velikoj pokusnoj dvorani pogledajte kako se Don Quijote snalazi u 21. stoljeću – u predstavi “Nove pustolovine Don Quijotea”, prema istoimenomu dramskom tekstu pakistanskoga filozofa Tariqa Alija u režiji Paola Tišljarića. U predstavi glume: Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Barbara Vicković, Ivana Boban, Dušan Gojić, Alen Šalinović, Katija Zubčić, Kristijan Potočki.
U četvrtak, 31. ožujka i subotu, 2. travnja ponovno možete pogledati predstavu “Razbojnici” Friedricha Schillera u režiji Vite Taufera. Priča je to o dva brata, ljubomori, izdaji i bijegu od društvenoga poretka. To je tek početak niza neobičnih događaja koji će obojicu braće ispratiti na put bez povratka, a zaplet ispuniti neočekivanim obratima i ekstremnim emocijama koje prate temeljna ljudska pitanja. U predstavi glume: Danko Ljuština, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Milan Pleština, Mirta Zečević, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Kristijan Potočki, Luka Dragić, Ivan Jončić i Livio Badurina.
U petak, 1. travnja u 17 sati u foyeru će se održati prigodan program u okviru obilježavanja 400. obljetnice smrti Williama Shakespeara. Obilježavanjem 400. godišnjice Shakespearove smrti, Britansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj i British Council Hrvatska pridružuju se globalnom programu Shakespeare Lives koji svojim aktivnostima slavi Shakespearov život i nasljeđe. Programom je predviđeno predavanja profesora Michaela Dobsona, direktora Shakespeare Instituta u Stratford – upon – Avonu i profesora na kolegiju Shakespeare Sveučilišta u Birminghamu i akademika Mate Marasa, prevoditelja Sabranih djela Williama Shakepearea. U programu će biti izvedeni ulomci iz Shakespeareovih djela u interpretaciji glumaca i opernih solista HNK, uz prigodnu izložbu ilustracija Shakespearovih soneta, akademskoga slikara Rudija Labaša.
Istoga dana, u 19.30 sati pogledajte hvaljenu predstavu “Žena” nastalu prema dramskim tekstovima Josipa Kosora Žena i U Café du Dôme u režiji Paola Magellija. Ovom predstavom željeli smo domaćoj publici ukazati na opus i značaj jednoga od najistaknutijih domaćih dramskih ekspresionista te upoznati nove generacije s ovim zaboravljenim piscem. U predstavi glume: Livio Badurina, Lana Barić, Ana Begić, Ivan Colarić, Zijad Gračić, Goran Grgić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Iva Mihalić, Silvijo Mumelaš, Jelena Perčin, Milan Pleština, Petra Svrtan i Ivan Vukelić.
U nedjelju, 3. travnja u 11 sati pozivamo vas na predstavljanje opere “Manon Lescaut” Giacoma Puccinija koja će premijerno biti izvedena 8. travnja pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Dominiquea Pitoiseta. Opera je praizvedena 1893. godine s velikim uspjehom, a u našemu kazalištu posljednji put je premijerno izvedena 1958. Godine. U operi nastupaju ansambl, Zbor i Orkestar Opere HNK-a, predvođeni solistima; Kristina Kolar / Rebeka Lokar kao Manon Lescaut, Siniša Hapač / Ljubomir Puškarić kao Lescaut, Stjepan Franetović / Renzo Zulian kao Chevalier des Grieux, Siniša Štork / Ozren Bilušić / Ivica Trubić kao Geronte, Ivo Gamulin / Božimir Lovrić kao Edmondo, Antonio Brajković / Alen Ruško kao gostioničar, Anastasija Dikmikj / Tena Lebarić Rašković kao Pjevačica, Andrija Palada kao frizer. Pridružite nam se i pobliže upoznajte ovo operno djelo!
Istoga dana i u isto vrijeme najmlađe posjetitelje kazališta razveselit će popularna opera za djecu, “Vještica Hilary ide u operu” Petera Lunda u režiji Ivana Lea Leme. Predstavu odlikuje jednostavan i zabavan sadržaj, divna glazba, upoznavanje novoga sadržaja na zanimljiv i djeci primjeren način, kojim se dočarava raskošan svijet opere. U predstavi sudjeluju Dora Lipovčan, Marija Kuhar Šoša/Gorana Biondić i Kazuhiro Tamari.
Dođite u HNK Zagreb!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb
D. Šabić, mag.nov.