Apolitični

Tjedan svemira u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Međunarodni tjedan svemira i ove godine obilježava se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu 5. i 6. listopada gdje sve zainteresirane očekuje edukativan i zabavan program.

Međunarodni tjedan svemira ove godine obilježava se od 4. do 10. listopada, a program i događanja pripremao se cijelu godinu. Ovogodišnji program manifestacije „Tjedan svemira” kao osnovnu temu odabrao je promicanje istraživanja našeg planeta Zemlje, ali na jedan drugačiji način, pomoću svemirskih letjelica koje se nalaze u orbiti u svemiru.

Program „Tjedan svemira“ pomno se priprema i u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla gdje će se i odviti otvorenje programa 5. listopada. Na otvorenju programa „Tjedan svemira” Ante Radonić održat će popularno- znanstveno predavanje u kinodvorani muzeja na temu „Svemirski letovi jučer, danas, sutra”. Predavanje je posvećeno skoroj šezdesetoj obljetnici lansiranja prvog Zemljinog umjetnog satelita Sputnik u svemir. Naime, Sputnik je u svemir lansiran 4. listopada 1957. godine, pa je logično da se upravo na taj datum obilježava svjetski dan svemira.

Kroz brojne fotografije predavač Ante Radonić predstavit će povijest letjelica poslanih u svemir te će načeti pitanje današnjeg razvoja astronautike kao i to što na tom znanstvenom polju možemo očekivati u budućnosti.

Drugog dana održavanja programa Ante Radonić održat će popularno-znanstveno predavanje za sve zainteresirane građane na temu „Koliko poznajemo svemir” u planetariju Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Planetarij Tehničkog muzeja tako će biti odlična scenografija za proučavanje zvijezda i planeta, a mnogi će na ovom predavanju zasigurno saznati brojne zanimljivosti o svemiru i tajnama koje krije. Predavanje će biti koncipirano tako da se prati povijest nastanka svemira te razvoj i mijenjanje kroz daleku prošlost.

Dobra vijest za sve ljubitelje astronautike i svemira jest da su ulaznice za oba predavanja te u Tehnički muzej Nikola Tesla besplatne, stoga vjerujemo da će veliki broj zaljubljenika u tajne svemira svojim dolaskom podržati međunarodni tjedan slavljenja našeg najvećeg doma.