Apolitični

Tilos – idilični mediteranski otok bez kanti za smeće koji uskoro neće proizvoditi ni grama smeća

Otočić u Egejskom moru prvo je postao sasvim energetski samodostatan, a onda je zauvijek zatvorio odlagalište i zaradio titulu prvog otoka bez otpada.

Tilos je jedan od otoka Dodekaneza, skupine otoka u jugoistočnome dijelu Egejskoga mora, koji na prvu izgleda kao mnogi, i grčki i mediteranski, otoci. Netaknute prirode, divnog mora i romantičnih luka, pun mirisa i cvijeća, čudesnih plaža, zaboravljenih kapelica između maslina i smokava…

Projekt “Just go zero” financira i nadzire grčka tvrtka Polygreen koja se bavi rješenjima iz područja kružne ekonomije, a cilj joj je transformirati Tilos u prvi zeleni otok na svijetu s nula otpada iz kućanstva. Otok trenutno reciklira više od 80 posto svog otpada, što je najveća stopa recikliranja na svijetu, dok je prije početka projekta 87 posto otpada s otoka završavalo na odlagalištu.

Danas na otoku više uopće nema kanti za smeće, odlagalište je zatvoreno, a na njegovom se mjestu nalazi Centar za kreativno recikliranje, u kojem se potrgano popravlja ili ponovno upotrebljava.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Image by Andrzej from Pixabay