Apolitični

TIK TOK: Popularna mreža na udaru tužbi: Dovode korisnike u zabludu i riskiraju njihovu privatnost

Popularna društvena mreža, TikTok, našla se na udaru državnog tužitelja savezne države Indiane, Todda Rokita.

U službenim sudskim dokumentima, navodi se kako su podignute dvije tužbe. U prvoj se navodi kako aplikacija mlade korisnike izlaže, za njih, neprikladnom sadržaju. U drugoj pak, kako TikTok ne otkriva da su osjetljivi podaci njihovih korisnika dostupni kineskoj vladi.

TikTok je vuk u janjećoj koži, navodi se u tužbi i spominje kako bi se takvo ponašanje moglo nazvati “predatorskim”.

U tužbi se navodi i kako algoritam koji aplikacija korisiti promiče različite neprimjerene sadržaje (alkohol, duhan, drogu, seksualni sadržaj, golotinju i intenzivnu vulgarnost”, ali i da obmanjuje mlade korisnike navođenjem da je aplikacija dopuštena za starije od 12 godina.

U tužbi se navodi kako ByteDance u Kini ima aplikaciju Douyin, koja je veoma slična TikToku, a koja je sigurnija za korištenje među tinejdžerima jer im nameće ograničenje korištenja od 40 minuta dnevno, ne sadržava i ne promovira nepoćudan sadržaj, dok korisnici mlađi od 18 godina ne mogu pratiti prijenose uživo u toj aplikaciji.

Ukratko, TikTok prikazuje sadržaj mladim tinejdžerima u SAD-u koji istovremeno smatra neprimjerenim za prikazivanje njihovim vršnjacima u Kini, navodi se u tužbi.

Izvor: BBC

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay