Apolitični

Tijardovićev „Spli’ski akvarel” ponovno u HNK-u Split

Od dana prvog postavljanja (Split, 5. ožujka 1928.) pa do danas, oko Akvarela se prepleću tisuće priča. Uz Malu Floramye to je jedna od najizvođenijih hrvatskih opereta uopće, a svaka nova izvedba stvara oko sebe onu tako simpatičnu sveopću uskomešanost i iščekivanje kakve vezujemo uz velike projekte u svim područjima. U sportu su to odlučujuća natjecanja ili utakmice, u svijetu rada je to npr. porinuće velikog broda ili kakav dobar izvozni posao, u svijetu znanosti još neviđen izum ili otkriće, a u domaćoj operetnoj orbiti to su bez premca Floramye i Akvarel.

Zapravo, bit posla oko Akvarela najbolje je opisao Krešimir Dolenčić: Akvarel zapravo kao musical ili operetno djelo i ne postoji. On je neprekidno na repertoaru grada Splita. (…) Ne događa se Spli’ski akvarel u kasnim dvadesetim godinama. On se događa stalno… Zato, povodom 80. obljetnice Akvarela poželimo da tako ostane i nakon ove premijere. Ovako HNK Split najavljuje najgledaniju hrvatsku operetu koja izvedbom sigurno na najbolji umjetnički način upotpunjuje program Sudamje 2015.
Evo i nekih od izvođača: Toma Sale, stari batelant Ratomir Kliškić, Jovana, njegova žena Tajana Jovanović, Marica Salina, njihova jedinica Valentina Fijačko, Tonči Morovica, Vladimir Garić, Perina Rapetinova, Jelena Bosančić, Lešandro Panpan Goran Marković, Zenzo Salonja, derač Tonči Banov, Mikula Bigulin, ribar Ivan Jakus i mnogi drugi.
Spli’ski akvarel izvodi se u ponedjeljak i u utorak u 20 sati u HNK-u Split uz dirigentsku palicu Harija Zlodre.
I kao što kaže redatelj Krešo Dolenčić: Dođite u gledalište, ne samo gledati, već i sudjelovati, jer kako bi rekao barba Toma „a ‘ko će moć’ odolit našoj lipoj spliskoj pismi!”
D. Šabić, mag. nov.