Apolitični

The Beach Boysi prodali autorska prava na svoje pjesme!

Koliko su The Beach Boys inkasirali zahvaljujući prodaji prava još se ne zna jer je ugovor tajna, ali primjera radi Neil Young je pola svojeg kataloga, dakle više od 1000 pjesama prodao za 150 milijuna dolara, a Bob Dylan je za svoj dobio oko 300 milijuna dolara. 

Pop i rock sastav The Beach Boys prodali su autorska prava na svoje pjesme baš kao što su to nedavno prije njih učinili Bob Dylan, Neil Young, Stevie Nicks. Međutim, ovaj band je otišao još korak dalje i prodao kompletno intelektualno vlasništvo što uključuje čak i ime njihovoga benda kojim će se novi vlasnik moći slobodno koristiti kako bi organizirao njihove koncerte zahvaljujući novoj tehnologiji.

A novi vlasnik je grupa Iconic Artists Group, koju vodi glazbeni manager Irving Azoff, izvijestila je Kuća slavnih rock and rolla. Azoff je u izjavi za medije bend nazvao nacionalnim blagom i izrazio zadovoljstvo što mu je povjereno da čuva to naslijeđe.

A očuvanje tradicije moglo bi doći na posve netradicionalan način. Otkupljivanjem autorskih prava, novi vlasnici omogućavaju sebi da uz nove tehnologije kao što je CGI organiziraju koncerte nalik pravima čak i kada izvođača više ne bude što je svakako odlična prilika za zaradu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay