Apolitični

Teslini automobili pod povećalom – U tijeku je službena istraga autopilota

Američka savezna agencija zadužena za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) provest će službenu istragu sustava za samoupravljanje u Teslinim automobilima nakon što je identificirano da je ovaj sustav uzrokovao više prometnih nesreća.

BBC prenosi da je od 2018. godine zabilježeno 11 nesreća s Teslinim modelima koji imaju sustav ‘autopilota’ koji je neposredno prije njih bio upaljen, a u nesrećama je nerijetko sudjelovalo više automobila. NHTSA je u priopćenju naveo da postoje slučajevi u kojima su se Teslini automobili zabili izravno u druga vozila, među kojima i u vozila hitnih službi. Na popisu takvih slučajeva bio je jedan u kojem se Tesla zabio u stražnji dio parkiranog vatrogasnog vozila te slučaj u kojem je udario u parkirani policijski automobil.

Još jedan problem Teslinog sustava koji se zove Traffic Aware Cruise Control je i to što dovodi vozače u zabludu. Naime, on može samostalno na kraće vrijeme kontrolirati upravljač, ubrzavati i usporavati, ali svejedno ne upravlja potpuno automatski automobilom pa bi vozač u svakom trenutku trebao pratiti vožnju i kontrolirati situaciju, a tome nije uvijek tako. Tesla je ovakav sustav plasirao pod nazivom ‘autopilot’ i obećao potpuno samostalnu vožnju, a korisnici su potom sustav koristili kako bi za vrijeme vožnje koristili pametne telefone, mijenjali autosjedalice ili čak ostavljali vozačko sjedalo praznim.

– Nijedno komercijalno dostupno motorno vozilo danas ne može samostalno upravljati. Svako raspoloživo vozilo zahtijeva da vozač uvijek ima kontrolu – objasnio je glasnogovornik NHTSA putem priopćenja.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay