Apolitični

Teslina ‘luda ideja’ postaje stvarnost! Proizvodnja struje iz zraka nova je velika stvar

Početkom 20. stoljeća Nikola Tesla sanjao je o crpljenju neograničene besplatne električne energije iz zraka oko nas. Uvijek ambiciozan, razmišljao je u golemim razmjerima, zapravo gledajući na Zemlju i njezinu gornju atmosferu kao na dva kraja goleme baterije. Njegovi snovi nisu se ostvarili, ali mogućnost dobivanja električne energije iz zraka – higroelektricitet – sada ponovno zaokuplja maštu znanstvenika

U svibnju je tim sa Sveučilišta Massachusetts (UMass) Amherst objavio rad o tome kako je uspješno generirao malu, ali kontinuiranu električnu struju iz vlage u zraku, piše Guardian.

‘Da budem iskren, bila je to slučajnost’, kaže glavni autor studije, prof. Jun Yao, za Guardian. ‘Zapravo smo bili zainteresirani za izradu jednostavnog senzora za vlagu u zraku. Ali iz nekog razloga, student koji je radio na tome zaboravio je uključiti struju.’ Tim s UMass Amhersta bio je iznenađen kada je otkrio da uređaj, koji se sastoji od niza mikroskopskih cijevi ili nanožica, bez obzira na to što nije bio uključen u struju – proizvodi električni signal.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay