Apolitični

Teške kritike Zuckerberga: Kada bi Facebook bio država, bio bi Sjeverna Koreja

U sklopu kampanje “Stop Hate for Profit” brojne velike kompanije privremeno su povukle oglase s Facebooka nadajući se da će pad prihoda utjecati na Zuckerberga, koji će se ozbiljnije početi baviti negativnim i opasnim sadržajem na njegovoj mreži. Zbog svega navedenog kolumnistica The Guardiana Carole Cadwalladr tako je, umjesto s Kinom, Facebook usporedila sa – Sjevernom Korejom. Pri čemu za Zuckerberga kaže da on nije Kim Jong Un, već da je on puno moćniji.

Naglasila je kako autokratski i diktatorski model s kojim se vodi kompanija podsjeća na način na koji Veliki Vođa upravlja Sjevernom Korejom te da je riječ o globalnom imperiju pod vodstvom jednom čovjeka. A taj čovjek, usprkos brojnim dokazima, odlučio je ignorirati kritičare diljem svijeta i, umjesto da počne razmišljati o radikalnim promjenama, svoje zaposlenike uvjerava kako će se oglašivači koji bojkotiraju Fejs brzo vratiti te da će nastaviti business as usual.

No problem je što sve više ljudi, organizacija i kompanija ne želi da se sve vrati na staro te je bojkot oglašavanja poruka da Zuckerberg treba nešto mijenjati – brzo i radikalno. Cadwalladr podsjeća kako dosad niti jedna agencija, regulatorno ili državno tijelo nije uspjelo riješiti probleme s Facebookom te čak i kada im je FTC odredio tešku kaznu zbog Cambridge Analytice, dionice kompanije nakon toga brzo su počele rasti. Komentirala je i nedavnu izjavu bivšeg zamjenika britanskog premijera Nicka Clegga, koji je rekao da da platforme poput Facebooka ogledalo našeg društva. Ona smatra kako Facebook nije ogledalo, već oružje, i to ne bilo kakvo, već nuklearno oružje jer ne podliježe kontroli ni zakonima.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay