Apolitični

Tema ovogodišnje Noći muzeja: Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena

Noć muzeja 2016. održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 1:00 sat iza ponoći. Jedanaestu Noć muzeja obilježit će tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. st., političaru i biskupu čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglasiti utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.

 

Prisjetimo se ukratko, Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005. g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.
Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.
Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u siječnju od 18 sati do 1 sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima. Događanja su vrlo raznolika: otvorenje izložbe, predavanja, radionice, koncert, performansi, promocija, specijalno osmišljeno vodstvo, kazališna predstava, besplatno dijeljenje ili prigodna prodaju muzejskih publikacija i suvenira te ostala prigodna događanja. Tako su posjetitelji u protekloj Noći muzeja 2015. mogli razgledati 290 izložbi i sudjelovati u 90 muzejskih radionica, organizirano je 55 projekcija, 40 predavanja i 40 predstavljanja. 70 glazbenih događanja, 26 predstava, 10 revija i 10 literarnih večeri obogatili su ponudu Noći muzeja 2015. Tada je usprkos nepovoljnim vremenskim uvjetima u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno 260.000 posjetitelja. Posebno vrijedna činjenica je da su u Noći muzeja uključene i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, a organiziraju se i brojni programi na otvorenim gradskim prostorima. Tako će biti i ove godine jer nas očekuje bogat i zanimljiv program u kulturnim i gospodarskim ustanovama Hrvatske i zato sudjelujte u ovogodišnjem izdanju kulturne manifestacije Noć muzeja.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: visitsplit.com,hrmud.hr
D. Šabić, mag. nov.