Apolitični

Tehnoreksija – postali ste ovisni o gadgetima koji vam stalno mjere korake, kalorije, puls? A tek zračenje…

Nije naodmet spomenuti i moguće rizike za zdravlje koje donose. Na kraju sami procijenite imaju li više prednosti ili nedostataka te želite li ih. 

ZA

Prednosti nosive tehnologije su neosporne. Što god pratili uz pomoć modernih gadgeta, bilo svoju fizičku aktivnost ili unos kalorija, oni će vam pomoći da ustrajete u onome što ste naumili.

Pametni satovi

Uređaji koji mjere disanje, puls, tjelesnu temperaturu, hidrataciju i slično omogućit će profesionalnim sportašima, kao i osobama koje se vrlo intenzivno bave nekom sportskom aktivnosti, da bolje isplaniraju treninge i postignu bolje rezultate.

Poznato je da je stres važan okidač niza bolesti, a uz pomoć ovakve tehnologije možete ga učinkovito kontrolirati. Postoje uređaji koji, kad ih držite između prstiju, bilježe vašu razinu stresa i zatim vas putem pametnog telefona ili sata o tome obavještavaju, a kad ih povežete s aplikacijama koje vas podsjećaju da u određenim intervalima duboko udahnete ili vas vode kroz kratku meditaciju, sasvim ćete se sigurno lakše nositi sa stresom nego prije.

Razbijaju iluzije

Tu je i suočavanje sa stvarnošću kao još jedna dobrobit ovakvih uređaja: ponekad smo uvjereni da smo se nahodali tijekom dana ili da nismo unijeli u organizam mnogo kalorija, a onda ostanemo šokirani kad na monitoru pametnog sata vidimo da smo tri puta premašili broj kalorija za taj dan ili da nismo hodali ni upola od preporučenog.

PROTIV

Na neke ljude svi ti podsjetnici, brojači i drugi elektronički osobni asistenti ne djeluju motivirajuće nego im stvaraju stres.

Još jedan od nedostataka nosive tehnologije je nepreciznost. Jedna je poznata fitness blogerica napravila eksperiment pa je trening odradila s tri različita brojača koraka na sebi i svaki od njih na kraju je pokazao drugačiji rezultat. Istraživanja su pokazala da mjerači ritma bazalnog metabolizma mogu pogriješiti za do 200 kalorija, što nije malo.


Zapravo nesposobni

Nosiva tehnologija može potaknuti i razvijanje ovisnosti, za koju već postoji termin “tehnoreksija”. Tada postajete nesposobni za bilo kakvu aktivnost ako u tom trenutku nemate na sebi mjerač otkucaja srca, koraka, disanja i sl.

Zračenje

Možda najgori nedostatak od svih jest kontinuirano zračenje tih uređaja koje može uzrokovati smanjenje plodnosti kod muškaraca, nadraženost oka, glavobolje, poremećaje sna i promjene raspoloženja, pa i razvoj raka. Gadgeti su stalno pričvršćeni uz naše tijelo, a istovremeno su nam u džepu i pametni telefoni pa primamo dvostruku dozu zračenja koje nas polako, ali sigurno ubija.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay