Apolitični

Tehnički muzej: Izložba Davora Grünwalda “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”

Tehnički muzej Nikola Tesla otvara u utorak izložbu Davora Grünwalda “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”, koja predstavlja život i rad tog iznimnog dizajnera koji je dao značajan doprinos razvoju industrijskog dizajna u obje svoje domovine – Hrvatskoj i Kanadi.

Osim slavnih elektroničkih kalkulatora Tvornice računskih strojeva (TRS) i dijela asortimana pisača za tvrtku Delphax sredinom osamdesetih, većina drugih realiziranih proizvoda koje je Grünwald oblikovao pripadaju sferi industrijske i znanstvene primjene.

To su masivni tvornički strojevi (Prvomajska) i ergonomske sjedalice za radnike koji ih koriste (Prvomajska / Jadran), ili pak različite geofizičke naprave (Scintrex, Geonics, Sensors & Software, Gem Systems) kojima se specifično služe stručnjaci u području geofizičkih istraživanja/znanosti.

Za vrijeme rada u Kanadi dizajnirao je sve od traktora, računalnih kućišta, geofizičkih radarskih sistema, do geofizičke ptice i drugih tehnoloških naprava, a dizajnom se nastavlja baviti i nakon odlaska u mirovinu.

Davor Grünwald (1943.) diplomirao je na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Beču na Odjelu za industrijski dizajn 1968. te je devet mjeseci proveo na specijalizaciji u Institutu za industrijski dizajn, čime je postao prvi formalno obrazovani industrijski dizajner u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay