Apolitični

Tegnell popularniji nego ikad: “Opasno je vjerovati da je spas u maskama”. Za vrijeme drugog vala ukidali zabrane…

ŠVEDSKA se nada da će unatoč snažnom drugom valu u smislu broja zaraženih, kojih je trenutačno oko 4000 dnevno, izbjeći visoku stopu smrtnosti iz najgorih travanjskih dana pandemije kad je s koronavirusom umiralo i po 115 osoba dnevno. Upravo taj nagli porast broja zaraženih te činjenica da je oko 10 posto provedenih testova pozitivno glavni su razlozi za zabrinutost u ovoj skandinavskoj zemlji koja je umnogome imala vlastiti pandemijski put, tim više što dosadašnja iskustva s koronavirusom pokazuju da je nemoguće održavati nisku smrtnost od covida-19 uz visoke stope zaraze.

Švedska gotovo sigurno kasni nekoliko tjedana u odnosu na Hrvatsku i ostatak Europe

Iako je Švedska trenutačno prema broju zaraženih u posljednja dva tjedna na 100.000 stanovnika tek na 28. mjestu u Europi, gotovo sigurno se radi samo o kašnjenju od nekoliko tjedana u odnosu na Hrvatsku i ostatak Europe. Švedska je vjerojatno posljednja u Europi izašla iz prvog vala pandemije, tek početkom srpnja, pa je logično da kasnije ulazi u drugi val.

Ono što nije logično je praktički popuštanje epidemioloških mjera u listopadu. Dok se drugi val zaraze širio Europom, a nacionalni epidemiološki stožeri pooštravali ograničenja, Švedska je ponovno išla drukčijim, gotovo obrnutim putem. Prvo je ukinuta nacionalna zabrana posjeta domovima za starije koja je neprekidno bila na snazi još od travnja, a potom su pod pritiskom sektora kulture i sporta omogućena javna okupljanja do 300 osoba (pod uvjetom da sjede). Dotad se Švedska mjesecima striktno držala granice od 50 osoba.

Nema posebnih mjera, radi se isključivo o preporukama

Sve ostale mjere, poput rada od kuće, izbjegavanja javnog prijevoza ili odgode javnih i privatnih okupljanja, i dalje se svode samo i isključivo na preporuke, odnosno na apele na savjest građana. Općenito su konkretnije mjere, primjerice zatvaranje bazena, kazališta, sportskih dvorana i sličnih javnih prostora, prepuštene lokalnim zajednicama i regijama, no i to se odnosi samo na prostore i ustanove u javnom vlasništvu. Postojeći zakoni švedskoj vladi ne dopuštaju, primjerice, zatvaranje trgovačkih centara, kafića ili restorana, a kamoli uvođenje policijskog sata, ograničenje kretanja građana ili sličnih drakonskih mjera.