Apolitični

Tariq Ali otvara novu sezonu Filozofskog teatra

Nakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali u nedjelju 30. listopada u 20,00 sati otvara ovogodišnju sezonu Filozofskog teatra.

Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekonomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.

Tariq Ali

Poznat je po oštrim i kritičkim javnim stavovima te političkom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a.
O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme Street Fighting Man i Power to the People.

Objavio je više od tridesetak knjiga, poput Sukob fundamentalizama, Bankar za sve sezone, Bush u Babilonu, Obamin sindrom i Ekstremni centar, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea Južno od granice te autor drame Nove pustolovine Don Kihota, koja je početkom 2016. izvedena u HNK-u u Zagrebu režiji Paola Tišljarića.

Urednik i domaćin Filozofskog teatra Srećko Horvat ugostit će Tariqa Alija 30. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. U sklopu razgovora bit će izvedena i skraćena verzija predstave „Nove pustolovine Don Kihota” u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.