Apolitični

Tango Piazzolla na 63. Splitskom ljetu – dvije izvedbe zbog velikog interesa publike

Tango Piazzolla na 63. Splitskom ljetu – dvije izvedbe zbog velikog interesa publike

Plesni ansambl njemačkog Kazališta Savezne zemlje Saske iz Radebeula zaključit će Baletne večeri na Sustipanu 63. Splitskog ljeta izvedbama predstave Tango Piazzolla. Predstava je to koreografa Carlosa Matosa, premijerno izvedena u ožujku ove godine, a zbog velikog interesa splitske publike osim prvotno planirane jedne izvedbe 8. kolovoza bit će održana i druga, već sljedećeg dana.

Tango Piazzolla nadahnut je moćnom glazbom Astora Piazzolle: glazbom punom romantike, melankolije, drame, erotizma i snažnih suprotnosti. Glazba je to puna želje, žudnje za izgubljenim djetinstvom i prohujalom mladošću, za ulicom i kvartom po kojima lebde sjećanja na stare prijatelje, ljubavnike, prvi zagrljaj i prvi poljubac, miris bara… Argentinski skladatelj i bandoneonist Astor Piazzolla (1921 – 1992) nosio je tango u svojim venama još od ranog djetinjstva. Zbog ekonomske krize 1925. je, u dobi od četiri godine, morao s obitelji emigrirati iz Argentine u New York. Tamo je naučio svirati klavir i bandoneon. Po povratku u Argentinu 1937. gdje ga fascinira nova interpretacija tanga ansambla Elvina Vardara. Od tada usavršava svoju vještinu sviranja bandoneona, a tango postaje njegovom novom opsesijom. Transformirao je tradicionalni tango kombinisrajući ga s elementima jazza i klasične glazbe i stvorio novi stil nuevo tango.

Carlos Matos umjetnički je ravnatelj i glavni koreograf Kazališta Savezne zemlje Saske iz Radebeula pokraj Dresdena od 2013. Nakon plesačke karijere u Nacionalnom baletu u rodnom Portugalu gdje je ostvario brojne solističke uloge u najpoznatijim klasičnim produkcijama karijeru je nastavio angažmanima u Luksemburgu, Švicarskoj i Njemačkoj surađujući s koreografima kao što su William Forsythe, Roberto Galvan i Jacopo Godani. Kao koreograf djeluje više od 20 godina. U fokusu njegovog zanimanja istraživanje je multimedije i njene kombinacije s govornim i tjelesnim jezikom.

U predstavi sudjeluju plesači: Anita Suzanne Gregory, Joana Martins, Ana Teresa Pereira, Morgan Perez, Tatiana Urteva, Leonardo Germani, Afonso Pereira, Hugo Rodrigues, Mattia Saracino i Brian Scalini. Obje izvedbe započinju u 21 sat, s trajanjem od približno 100 minuta uključujući i pauzu.