Apolitični

Talijanski ugostitelji masovno otvaraju restorane unatoč mjerama

Inače, diljem Italije već danima traju prosvjedi ugostitelja pod sloganom “Otvorit ću”

Italija je usvojila trosmjerni sustav ograničenja neposredno prije Božića i od tada mijenja mjere na regionalnoj osnovi, ovisno o najnovijim podacima o stopi zaraze koronavirusom. Restorani i kafići u nekoliko regija bili su prisiljeni zatvoriti kako bi se izbjegle situacije masovnijih okupljanja prilikom kojih se ne bi poštivale epidemiološke mjere.

No, nekoliko tvrtki u cijeloj zemlji počelo je prosvjedovati tražeći od vlade “jasnija” i poštenija pravila. Rimski ugostitelj Max Vietri držao je otvorenim svoj pizzeriju unatoč mjerama protiv Covida koje su trenutno na snazi ​​u tom gradu. Govoreći za Euronews, gospodin Vietri je rekao: “Ne želim više zatvarati. Možete ovo nazvati građanskim neposluhom ali ja se moram brinuti za vlastitu egzistenciju.

Vlada mora imati jasna pravila za sve poduzetnike. Ne mogu neke industrije biti otvorene, a neke ne. Vlada mijenja pravila svaki dan. Ovo je apsurdno i nema veze s logikom. Tome u prilog ide činjenica što nam gosti dolaze. Nitko ne smatra da bi restorani i kafići mogli biti žarišta. Propadamo zbog suludih pravila”.

Drugi talijanski ugostitelj Armando Minotti kazao je da je spreman platiti kaznu, ali da će svoj restoran držati otvorenim. “Ovo je pristojan prosvjed iako nas se želi proglasiti teroristima. Kad dođu COVID redari ja ću ih pustiti u objekt, neka mi napišu kaznu i pozovu policiju. Ali ja ću svoju pizzeriju držati otvorenom”, kazao je Minotti. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay