Apolitični

Talijanski partneri bolnice Sv. Katarina i Genosa u Hrvatskoj

Professor Massimo Allegri, prof. Roberto Vigano, prof. Dragan Primorac

Specijalnu bolnicu Sv. Katarina danas su posjetili ugledni stručnjaci iz Italije i suradnici bolnice Sv. Katarina i laboratorija Genos na FP-7 Pain-OMICS projektu, financiranom od sredstava Europske komisije, koji ima za cilj razvoj novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kod bolesnika s križoboljom.

Ukupna vrijednost interdisciplinarnog projekta pod nazivom „Multi-dimensional omics approach to stratification of patients with low back pain” iznosi 7,2 milijuna eura (oko 50 milijuna kuna), a osim institucija iz Republike Hrvatske (Specijalna bolnica Sv. Katarina i laboratorij Genos), u realizaciji ovoga projekta sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Specijalnoj bolnici Sv. Katarina i laboratoriju Genos Europska komisija je odobrila 17 milijuna kuna, najveći iznos koji je iz područja zdravlja do sada dobila Republika Hrvatska.

Voditelji projekta u Hrvatskoj su: prof. dr. Dragan Primorac i prof. dr. Gordan Lauc. Projekt će koristiti nove “omics” tehnologije da bi omogućio efikasnu stratifikaciju pacijenata s bolovima kralježnice, te tako razumjela biologija nastanka boli te omogućio personalizirani pristup liječenju. Posebna vrijednost projekta leži u činjenici da će znanstvenici tijekom narednih pet godina nastojati utvrditi biokemijske i genetske biljege odgovorne za nastanak i progresiju ove bolesti.

Tijekom boravka u bolnici Sv. Katarina i laboratoriju Genos prof. Massimo Allegri, čelnik SIMPAR-a, jedne od vodećih znanstvenih grupacija u Europi koje se bave multidisciplinarnim istraživanjem boli i član Pain Therapy Service Fondazione IRCCS Policlinico San Matteo” iz Pavije, urednik u časopisima Fighting Pain i Minerva Anestesiologica, te prof. Roberto Viganò, vodeći talijanski ortoped za pitanja reumatologije i predstojnik A.O. Istituto Ortopedico Gaetano Pini iz Milana, koji je od 1982. do 1997. godine bio znanstveni savjetnik poznate talijanske tvrtke sportske odjeće i obuće Diadora, a ujedno je gostujući profesor na Yale Medical School u SAD-u, održali su predavanja.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D. Šabić, mag. nov.