Apolitični

Talijanski astronom ima zanimljiv prijedlog kako obraniti Zemlju od opasnih asteroida

Talijanski astronom i matematičar, Claudio Maccone, ima zanimljiv prijedlog kako bismo mogli zaštititi Zemlju od asteroida koji bi mogli doći previše blizu i tako ugroziti sigurnost cijelog planeta.

Na pitanju planetarne obrane, kako naziva svoje rješenje, Maccone radi već gotovo dva desetljeća i u tom periodu objavio je nekoliko istraživanja. Posljednje, koje je objavio ovog tjedna, a koje još nije prošlo stručnu recenziju, predlaže stvaranje orbitalnih projektila koji bi, u teoriji, mogli zaštititi bilo koji dio Zemlje od udara manjih asteroida.

Maccone je planetarnu obranu prvi put predstavio 2002. godine u svom istraživanju u kojem je predložio slanje naoružane svemirske letjelice do Lagrangeove točke, mjesta na kojem je gravitacijski utjecaj Mjeseca i Zemlje otprilike jednak, što bi omogućilo stabilnu orbitu za lansiranje projektila. Njegov je prijedlog da se prema asteroidu ispali “dovoljan broj projektila, zaredom” koji bi uzrokovali “male, ali dovoljne udarce” i izbacili asteroid iz opasne putanje kojom ugrožava Zemlju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay