Apolitični

“Talijani više ne žele čuti što stručnjaci imaju za reći o opasnostima virusa”. Više se boje za svoje tvrtke

Italija je tijekom izbijanja prvog vala pandemije koronavirusa na Zapadu dobila pohvale zbog svoje discipline i zajedništva, no osjećaj zajedničke borbe polako se topi dok zemlja prolazi kroz drugi val zaraze.

Unatoč porastu broja zaraženih i broja umrlih, Talijani koji su u ožujku stoički podnijeli nacionalnu karantenu, no sad su manje voljni poštivati manje rigorozne mjere, ohrabreni lokalnim političarima koji nisu u najboljim odnosima s vladom u Rimu.

Na ulicama Milana, glavnog grada Lombardije, u vrijeme kad su mjere na snazi, puno je ljudi, dok se uzduž ceste mogu vidjeti taksisti kako štrajkaju, a ljudi kako ispred otvorenih kafića ispijaju svoje jutarnje kave.

“U ožujku mi je od covida umro tata, no sad se ne bojim da će meni ili mojim bližnjima naškoditi virus, više se bojim za svoju tvrtku”, govori 46- godišnja Tiziana Sette, koja je drugi put zaredom morala zatvoriti teretanu koju vodi u Milanu.

Sette kaže da nije primila nijedan poticaj koji je vlada obećala tvrtkama koje su bile pogođene zatvaranjem te je zabrinuta što i nakon otvaranja više neće moći privući dovoljan broj klijenata da ostane u tome poslu.

Prosvjedi diljem zemlje

Za razliku od proljeća, posljednje mjere koje je nametnuo premijer Conte, naišle su na redovite prosvjede u gradovima diljem zemlje, gdje je skroman broj ponekad nasilnih prosvjednika bacao petarde te se sukobljavao s policijom.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay