Apolitični

Talentirani Mile Grgas

Mile Grgas rođen je 12. srpnja 1934. godine u Rodaljicama kraj Benkovca, u klesarskoj obitelji. Godine 1957. godine završava kiparski odjel u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a 1962. g. diplomira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odjelu kiparstva. Djela mu se nalaze u mnogim javnim i privatnim zbirkama u domovini i inozemstvu. Radi u kamenu, drvu, bronci i gipsu realističke psihološke portrete (Glava djevojčice, Vladek, 1964., Autoportret, 1973.) i skulpture u kojima iskazuje smisao za sažimanje forme i osjećaj za monumentalnost (Dolazak proljeća 1964., Djevojka sa cvijećem, 1978.) itd.

Osim ljudskog lika, često radi i figure kozoroga karakterističnih izduženih i nemirnih oblika (Borba kozoroga, 1969., 1977.). Realizirao je i velik broj spomenika i skulptura u javnim prostorima, među kojima su Dolazak proljeća u gradskom parku u Rotterdamu (1966.), Pogled u sunce u gradskom parku u Amersfoortu (1966.), Orač u Jankolovici, kraj Biograda na moru (1970.), u Zagrebu fontana Pan, Čekanje na Trgu J.F. Kennedyja (1982.), Bukovčanka u zgradi županijske skupštine u Zadru (1974.), Bukovčanin i Kotaranka u Benkovcu (1982.), Sv. Nikola Tavelić u Stankovcima, poprsje Petra Zoranića u Stankovcima. Autor je Vjesnikove nagrade statue Jelen, koja se od 1995. g. dodjeljuje za životno djelo hrvatskim filmskim stvarateljima.

Bavi se također grafikom i crtežom, a uz spomenute skulpture u Nizozemskoj, mnoštvo Grgasovih djela krasi različite lokacije u Hrvatskoj. Kada je riječ o javnim prostorima u Zagrebu, još su dvije skulpture ovog akademskog kipara istaknute. Jedna od njih se također nalazi ispred obrazovne institucije. Skulptura Bartola Kašića, koju je Mile Grgas izradio 2001. g., nalazi se ispred istoimene osnovne škole u zagrebačkom naselju Jarun. Treća je kip Vatroslava Lisinskog koja se nalazi ispred poznate koncertne dvorane istovjetnog imena.

Izvor: tz-benkovac.hr
Više u kategoriji: Osobe; Kultura
D. Šabić, mag. nov.